Volop Plantjes

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Veel tuinliefhebbers kijken uit naar de jaarlijkse plantjesmarkt in het Groenhorst, want het is nu de tijd om de bloembakken te vullen.

Het aanbod is tweeërlei: Leden van Groei & Bloei bieden op deze markt zelfgekweekte en gestekte vaste planten te koop aan, het Groenhorst vooral eenjarige plantjes. En dat alles voor een luttel bedrag.

Elzo Kroeske, docent plantenteelt aan deze school mede organiseert en coördineert al jarenlang deze markt. “Bij het kweken van de eenjarigen worden zo’n 180 leerlingen van de onderbouw betrokken,” vertelt hij. “We starten ermee eind februari in de praktijklessen. Daar leren de leerlingen hoe te zaaien en te verzorgen. Omdat in een betrekkelijk korte tijd de plantjes tot wasdom komen, motiveert dat de leerlingen. Het volgen van de ontwikkeling tijdens het groeiproces vinden ze leuk. Af en toe zie je dat ze er werkelijk naar uitkijken, en dat ze zich verwonderen over het ontstaan van een plantje. Daar geniet ik ook steeds weer van,” bekent Elzo.

Het assortiment planten ziet er aantrekkelijk uit want ieder jaar voegt Elzo een nieuwe soort toe aan het vertrouwde geheel. Zoals de Gazania rigens, een dankbare borderplant die zelfs doorgestekt kan worden. Daarbij de Lathyrus ofwel siererwt en een aparte Impatiens New-Guinea. Ook kan men er de Alcea rosea, ofwel stokroos aantreffen.

Eco School

Met enige trots vertelt Elzo over het feit dat zijn school zich een Eco-school mag noemen. Het Groenhorst wil door deelname aan een internationaal Eco-schooltraject een bijdrage leveren aan het bewust omgaan met elkaar en het milieu. “Noem het verduurzaming in de school,” zegt Elzo. In groepjes onderzoeken de leerlingen wat er verbeterd kan worden op het gebied van milieu, zoals verantwoord omgaan met afval en water, zowel in als buiten de school. Hun bevindingen komen terug in de lessen om daar verder besproken te worden. We ontvingen een zilveren certificaat n.a.v. een bijenproject. We werken nu hard om ook het internationale keurmerk voor duurzame scholen te behalen. We willen zo bewust werken aan een groene toekomst. Die toekomst ligt wat de verdere loopbaan betreft bij de leerlingen niet altijd in het groen, zo’n 30 procent gaat door in de groensector, maar zeker is dat zij allen door deze extra aandacht voor het milieu weten wat duurzaamheid nu en in hun latere leven inhoudt.

Een lijst met alle plantennamen van de aanwezige planten vindt men op www.nijkerk.groei.nl