Zorgerf Buiten-Land houdt open dag

Foto: Arjen Gerritsma

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en het Zorgerf te beleven en te ervaren.

Er is van alles te beleven. Er zijn kraampjes met insectenhotels, vogelhuisjes plantjes en stekjes, voor de kinderen een knutselhoek en een fotospeurtocht. Gelegenheidskoor de HAVO zangers brengt een vrolijke noot. Ukunt kennis maken met paardencoaching door Sieka Bos.

Liefhebbers kunnen op de foto met een prachtig gerestaureerde Volkswagen kever of de welbekende Eend. De opening van de boomgaard met wandelpad tussen de lammetjes vindt plaats. Die boomgaard is aangelegd met vrijwilligers van het IVN en ondersteuning van stichting Landschapsbeheer Gelderland. Daarnaast zijn er informatieve rondleidingen, waarin alles wordt verteld over de werkwijze en de eerste resultaten van het lopende wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van de zorgomgeving op het welzijn van mensen met dementie.

Wetenschappelijk onderzoek

Op dit moment wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de zorgomgeving van Zorgerf Buiten-Land op het welzijn voor mensen met dementie. Katharina Rosteius voert dit onderzoek uit en wil er op promoveren aan de Maastricht University. Zorgboerderijen voor mensen met dementie hebben een positief effect , bezoekers zijn actiever, socialer en komen vaker buiten. Er wordt gastvrije en liefdevolle zorg geboden waarbij humor en activiteiten een belangrijke rol spelen. Een groene plek is daarvoor niet voldoende, het is belangrijk om actief gebruik te maken van de groene omgeving en bezoekers te stimuleren. Daarop is het erf ook ingericht en is ook de nieuwe boomgaard ontwikkeld. Tijdens de open dag zullen Rene en Yvonne van der Leest, grondleggers van het Zorgerf de eerste resultaten van het onderzoek delen. Zij vinden het erg belangrijk dat het zorgconcept navolging krijgt in de rest van het land. Door informatie, onderzoeksresultaten en hun bevindingen te delen met andere instanties en zorgverleners. Iedereen met dementie verdient zo’n zorgomgeving.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen