Leerlingen zijn volop aan de slag voor Jeugdgemeenteraad

Foto: Arjan Gerritsma

Op dinsdag 21 maart 2017 is er weer een ‘Jeugdgemeenteraad’ voor en door leerlingen van basisscholen uit de gemeente Nijkerk.

“Onze raad vindt het belangrijk dat jongeren uit onze gemeente op een aansprekende manier de lokale democratie ontdekken. Er is gekozen voor twee momenten voordat zij de kiesgerechtigde leeftijd hebben bereikt. De eerste keer in groep 8 met de Jeugdgemeenteraad. De tweede keer in het voortgezet onderwijs met 3 vmbo klassen met het project ‘Wegwijs’. Raads- en commissieleden en de scholen zetten zich hier gezamenlijk voor in”, geeft Aline Verhoef-Franken, griffier van de gemeenteraad aan.

Thema van dit jaar

Kunnen jullie goede en leuke ontwerpen bedenken voor een wegwijzer naar en een informatiebord over de nieuwe, groene en kindvriendelijke woonwijk Doornsteeg? Die vraag staat centraal bij deze Jeugdgemeenteraad. De afgelopen weken zijn 11 scholen hiermee aan de slag gegaan.


Ook zijn er commissie- en raadsleden op bezoek geweest bij deze scholen om een gastles te verzorgen en over de gemeenteraad te vertellen.

Jurering en prijs

Alle deelnemende scholen zullen hun ontwerpen op 21 maart presenteren in een marktkraam in het stadhuis. Vervolgens worden de plannen beoordeeld door de kinderen zélf en door een vakjury. Alle ontwerpen worden ’s avonds tijdens de vergadering van de Jeugdgemeenteraad op een groot scherm getoond. De 5 beste plannen worden uitgekozen en daarover praten de Jeugdgemeenteraadsleden verder. Uiteindelijk beslist de Jeugdgemeenteraad welk ontwerp wint. De klas met het winnende ontwerp krijgt een mooie prijs: hun ontwerp van maximaal 5000 euro wordt door de gemeente betaald en geplaatst in Doornsteeg. Daarnaast mogen zij met de hele klas met de bus naar Den Haag en bezoeken dan onder andere het Binnenhof en Madurodam.

Reacties