Aan de slag als ervaringsdeskundige

Foto: nijkerk.nieuws.nl

De gemeente zoekt, in samenwerking met MEE, ervaringsdeskundigen: mensen met bijvoorbeeld een vorm van autisme, niet-aangeboren hersenletsel, een licht verstandelijke beperking, psychische problemen of mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. U weet namelijk als ervaringsdeskundige precies hoe het is om met uw beperking om te gaan en waar u tegenaan loopt. Deze ervaringen kunt u delen als vrijwilliger: met anderen ervaringsdeskundigen of met bijvoorbeeld met medewerkers bij de gemeente of andere organisaties. Door ervaringen te delen ontstaat er meer begrip tussen mensen met en zonder beperking.

Hieronder een paar vragen waarbij u misschien kunt helpen bij het antwoord:

• Regelmatig komen mensen met licht verstandelijke beperking aan ons loket. Hoe kunnen we daar het beste mee omgaan?

• Ik wil mijn school verbouwen. Hoe kan ik de school inrichten zodat iemand met autisme zich er ook prettig voelt?

• Ik krijg binnenkort woonbegeleiding. Kan iemand mij hier uit eigen ervaring meer over vertellen?

Dit zijn een paar voorbeelden. De gemeente gaat graag met u in overleg bij welke onderwerpen uw ervaringen van waarde kunnen zijn.

Aan de slag

De gemeente is op zoek naar ervaringsdeskundigen die hier wonen. U vertelt over eigen ervaringen en geeft advies aan anderen. Met u willen voor de zomer aan de slag met het toetsen van de toegankelijkheid:

• van openbare ruimte (het gemeentehuis, bibliotheek, etc.)

• van websites (bijv maatschappelijke organisaties)

• van geschreven taal (o.a. aanvraagformulieren en folders)

• in de omgang met mensen in publieke functie, (bijv. medewerkers van de gemeente, gebiedsteam, welzijnswerk, politie of vrijwilligers bij verenigingen).

In overleg met u kijken we of de inzet eenmalig is of dat er na de zomer een vervolg komt.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden als u een beperking heeft en uw ervaringen wilt delen. Ook als familielid of naaste kunt u dat doen. Na aanmelding wordt u uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitgelegd wat het werk van ervaringsdeskundige inhoudt en of dit bij u past. Ervaringsdeskundigen krijgen ondersteuning van een coördinator. Bel of mail uiterlijk vrijdag 21 april 2017 naar Hanneke Braber van MEE via 06 12067814 of [email protected] of Roos-Marie van Leeuwen van de gemeente Nijkerk via 06-15877510 of [email protected]

Reacties