Jongeren getipt om identiteitsfraude tegen te gaan

Foto:

Voor jongeren die voor de eerste keer hun rijbewijs komen ophalen heeft de gemeente iets extra’s: een hoesje, waar je het rijbewijs in kan stoppen voordat je een foto maakt voor social media. Met dat hoesje kan iedereen zien dat jij geslaagd bent voor je rijbewijs, maar iemand anders kan je gegevens niet misbruiken.

Op donderdag 22 juni om 10.00 uur reikte wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh aan Emmelien Thies het eerste hoesje uit. Emmelien werd bij binnenkomst in het Stadhuis verrast door de wethouder, zij ontving haar rijbewijs in een hoesje én ontving een bos bloemen. Daarbij vertelde Nadya enthousiast waarom het hoesje belangrijk is: “Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld online spullen op jouw naam zonder te betalen. Bij de aanpak zijn overheid, bedrijfsleven èn jij als burger betrokken. Jij kan de kans op identiteitsfraude verkleinen door voorzichtig te zijn met het delen van je gegevens.

Voorkom identiteitsfraude

Laat niet zomaar een kopie achter van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs bij hotel of autoverhuurder. Zet al helemaal geen foto van je rijbewijs op social media want op dat rijbewijs staan ook je BSN, geboortedatum en je volledige namen, en dat is genoeg voor een crimineel om zich als jou voor te doen.

De gemeente Nijkerk wil alle inwoners graag wijzen op de gevaren en wil tips geven om deze fraude te voorkomen. Daarom krijgt iedereen die een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs komt ophalen voortaan een flyer mee waarin wordt uitgelegd wat je kan doen om identiteitsfraude te voorkomen.

Meer weten over identiteitsfraude? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen