Energiescan heeft meerwaarde

Foto:

Deze week kwamen meer dan 40 woningeigenaren uit de wijk Paasbos bij elkaar om te horen welke mogelijkheden er zijn om een woning comfortabel te maken en energie en geld te besparen.

Energie-adviseur Alex van de Klift lichtte de mogelijkheden toe voor woningen in Paasbos-West, op basis van een voorbeeld-energiescan die hij had gemaakt van een huis aan de Debussylaan in deze wijk. De familie Van der Spruit had deze energiescan gewonnen, na een prijsvraag van de gemeente Nijkerk. Daarin moesten deelnemers aangeven waarom juist zij zo’n energiescan verdienden. Het adres werd geselecteerd uit circa 25 huiseigenaren.

Wethouder Harke Dijksterhuis vertelde tijdens deze avond over zijn eigen ervaringen en de ambities van het college  op het gebied van duurzaamheid. “De gemeente Nijkerk wil in 2035 geheel CO2 neutraal zijn. Maar we kunnen het niet alleen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld meehelpen door hun eigen huis energiezuinig te maken. We hopen dat zo veel mogelijk mensen hun huis gaan verduurzamen. Zij helpen daarmee niet alleen het milieu, maar financieel en op het gebied van comfort ook zichzelf!”

Volgens de energieadviseur is er (bijna) altijd winst te behalen. Stéphan van der Spruit heeft dit ook ervaren: “Heel veel was in ons huis al goed op orde op het gebied van energiezuinigheid. Dat vond ik het meest opvallend aan onze energiescan. Maar toch waren er nog tips die ervoor kunnen zorgen dat we bijdragen aan een beter milieu én aan onze eigen portemonnee. Ons huis bleek beter geschikt te zijn voor zonne-energie dan wij dachten. En ook met dakisolatie kunnen wij nog veel winnen.”

Energieadviseur Van de Klift liet zien welke (energie)besparingen je met verschillende maatregelen kunt behalen. Hij vertelde over isolatie van gevel, dak en vloer, over zonnepanelen, vervangen van beglazing, warmtepompen, enzovoorts. Hij gaf ook aan dat het goed is om vooruit te denken. Wanneer mensen hun huis willen verduurzamen, is het belangrijk om ook alvast voor te sorteren op de toekomst, waarin het gebruik van aardgas naar nul moet worden teruggebracht.

Energiescan heeft meerwaarde

Alle mensen die vooraf aan de prijsvraag hadden meegedaan, kregen een kortingsbon waarmee ze voor een gereduceerd bedrag een energiescan van hun huis kunnen laten maken. Zij kunnen zelf contact opnemen met een energie adviseur naar keuze om hun huis te laten doorlichten en een scan op maat te krijgen. Stéphan: “Wanneer de energie adviseur met je door het huis loopt, geeft hij al allerlei tips. Dat komt omdat hij veel kennis van zaken heeft en dus meteen allerlei verbeterpunten ziet. Het is dan aan jezelf of je er iets mee gaat doen. Wij gaan in elk geval naar aanleiding van deze energiescan wel aan de slag met de dakisolatie en de zonnepanelen. Dit is positief voor het milieu, maar scheelt ons uiteindelijk ook in onze portemonnee!”

Duurzaamheidsleningen

Wilt u ook investeren in energiebesparing, maar beschikt u niet over de financiële middelen om dit in één keer te kunnen doen? Dat geldt voor veel mensen. Bij de gemeente Nijkerk kunt u als woningeigenaar daarom een duurzaamheidslening aanvragen. Het minimaal te lenen bedrag bedraagt € 2.500,- en maximaal kunt u € 25.000,- lenen. Het rentepercentage bedraagt 1,6% (kan wijzigen).

Zon op Nijkerk

Wilt u wel graag zonnepanelen, maar komt uw dak niet in aanmerking daarvoor? Via Zon op Nijkerk heeft u de mogelijkheid om met buurtgenoten te investeren in zonnepanelen op het dak van een ander. Dat kunnen bedrijven zijn, maar ook de gemeente Nijkerk doet mee. Zo kunt u toch zelf energie opwekken en meedelen in de opbrengst. Op de website www.zonopnijkerk.nl vindt u meer informatie.

Meer informatie

Diverse aanwezigen gaven aan dat hun belangstelling gewekt is om te laten onderzoeken hoe zij hun huis energiezuiniger kunnen maken. Stéphan van der Spruit:“Het kan nooit kwaad om tips te krijgen voor het verduurzamen van je huis. Het bespaart zowel energie als geld.” Mensen die eerst nog wat meer informatie willen hebben, kunnen contact opnemen met het Energieloket van de gemeente Nijkerk. Het energieloket is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. Het telefoonnummer is: 06 1073 1261. Mailen kan ook, naar [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden