Spectaculaire behandeling longkankerpatiënten

Foto:

HARDERWIJK – De longkwabverwijdering via een enkele kleine incisie van drie centimeter (single port lobectomie) lijkt te mooi om waar te zijn: longkankerpatiënten hebben minder pijn, kleinere wonden, herstellen sneller en liggen korter in het ziekenhuis.

Toch zijn deze lovende woorden volgens onze longchirurgen waarheid. St Jansdal werkt al vijf jaar met deze uiterst moderne operatietechniek. De longchirurgen zijn drie keer naar China geweest voor training en scholing.

Vorige week werd voor de derde keer een tweedaags single port VATS congres georganiseerd in St Jansdal. VATS staat voor Video Assisted Thoracic Surgery. Het evenement was met name bedoeld voor longchirurgen en longartsen. De Spaanse chirurg Dr Diego Gonzales Rivas gaf een masterclass. Hij is tien jaar geleden begonnen met deze techniek en werkt nu in Shanghai in de grootste long chirurgische kliniek ter wereld. Zij doen ongeveer tienduizend longoperaties per jaar. Longkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Nederland. Slechts bij 25% van de patiënten is de ziekte nog in een stadium dat een operatie verricht kan worden.

Ook vanuit kostenaspect is de single port techniek voordelig vergeleken met bijvoorbeeld de robot chirurgische benadering, welke al snel € 1.000,– duurder is. In een tijd dat de zorgkosten alleen maar stijgen is het goed ook hier oog voor te hebben. Voordelen dus voor de patiënt maar ook voor het ziekenhuis en de zorgverzekeraar.

Tijdens het congres werden vier live longoperaties verricht en als extra bijzonderheid werden er twee longoperaties verricht onder sedatie (=roesje) en niet in diepe narcose. Het voordeel voor de patiënt is een sneller herstel van de ademhaling en een sneller algeheel herstel.

Het congres werd bijgewoond door longchirurgen, longartsen en cardiothoracaalchirurgen uit heel Nederland. Voor de deelnemers waren het twee leerzame en zinvolle dagen. Volgend jaar weer op 7-8 februari 2019.

Longkwabverwijdering via kijkoperatie

Veel minder belastend voor patiënten

De single port lobectomie (longkwabverwijdering) verwijdert op moderne wijze een tumor bij longkankerpatiënten. De operatie gebeurt via een kijkoperatie. Met slechts één sneetje van 3 cm brengt de chirurg een buisvormige camera en andere operatie-instrumenten naar binnen in de borstholte. De beelden worden met vergroting getoond op meerdere monitorschermen. Zo kan heel nauwkeurig worden geopereerd. Uiteindelijk verwijdert de chirurg een longkwab (of bij uitzondering de gehele long).

Bij de klassieke operatie worden bij de verwijdering van een longkwab de ribben gespreid. Met de moderne techniek wordt de longkwab via één kleine snede uiterst secuur verwijderd. De patiënt heeft zo minder pijn na de operatie, omdat het niet meer nodig is om de ribben te spreiden. De kijkoperatie techniek wordt al veel langer toegepast maar dan via 3-4 sneetjes, Nu kan het dus ook goed en veilig via één enkele incisie. Ook het infectiegevaar is door deze techniek kleiner en het bloedverlies minder waardoor de patiënt korter is opgenomen in het ziekenhuis. In plaats van tien ligdagen mogen de patiënten nu in de meeste gevallen al binnen vijf dagen naar huis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen