Door klein jodiumzaadje borstkanker nauwkeuriger te opereren

Foto: Meander Medisch Centrum

Door een nieuwe toepassing met radioactieve straling is borstkanker nu nog nauwkeuriger te opereren in Meander Medisch Centrum.

Bij deze methode wordt een heel klein radioactief jodiumzaadje geplaatst in de borsttumor die niet uitwendig voelbaar is. De tumor is daardoor beter in beeld te brengen. Vanaf 2017 is de methode bij alle patiënten met niet te voelen borstkanker mogelijk.

De toepassing geldt tot nu toe alleen vrouwen die voorafgaand aan de borstoperatie eerst een chemokuur volgen. Vanaf januari wordt de methode ook aangeboden aan patiënten met een tumor die niet aan de buitenkant van de borst te voelen is. Chirurg Ernst Schoenmaeckers: “Steeds vaker begint de behandeling met chemotherapie, daarna zal dan pas de operatie volgen.

De chemotherapie maakt de tumor kleiner waardoor het mogelijk kan zijn om een borstsparende operatie uit te voeren, in plaats van een amputatie. Een kleiner geworden tumor is echter moeilijker te lokaliseren. Dan bewijst het radioactieve jodiumzaadje – kleiner dan een hagelslagje – zijn nut.”

Medische techniek

Het jodiumzaadje is een marker, die de plaats van de tumor aangeeft. Het wordt aangebracht in het midden van de tumor en blijft daar onbeweeglijk zitten. Omdat het weinig radioactief is, geeft het straling af. De bron van deze straling is met een geigerteller terug te vinden. “We plaatsen het jodiumzaadje onder een plaatselijke verdoving In de echokamer of onder röntgendoorlichting”, aldus radioloog Hélène Kievit. “Met een lange dunne naald kunnen we het precies in de tumor plaatsen.” De plaatsing duurt een halfuurtje.

Daarna volgt een periode van een aantal weken chemokuur, gevolgd door de borstoperatie. “Tijdens de operatie vindt de chirurg dankzij het jodiumzaadje precies de plaats van de tumor in de borst, of waar de tumor heeft gezeten. Daardoor kunnen we de tumor of het restant ervan met zo min mogelijk schade aan het gezonde weefsel weghalen”, zegt chirurg Ernst Schoenmaeckers. Tijdens de borstoperatie wordt ook het jodiumzaadje verwijderd.

Minder stress

Omdat deze methode nu ook in Meander Medisch Centrum beschikbaar is, hoeft de patiënt voor het plaatsen van het jodiumzaadje niet meer naar het UMC Utrecht af te reizen. Ook geeft het minder stress op de operatiedag. Voorheen werd de tumor met een metaaldraadje gemarkeerd. “Op de operatiedag, vlak voor de operatie, moest dat dan nog eerst op de afdeling Radiologie worden geplaatst”, vertelt radioloog Hélène Kievit. “Met de nieuwe methode kan de patiënt zich op de operatiedag geheel richten op de operatie, dat is vaak al spannend en emotioneel genoeg.”

Ze benadrukt het belang van goede voorlichting. “Met het radioactieve zaadje in de borst is het gewoon mogelijk om in de nabijheid van andere mensen te verkeren. Met kinderen spelen, reizen met het openbaar vervoer, de lift nemen: dat is geen bezwaar.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen