Medicatieveiligheid door continue monitoring en slimme scanner

Foto:

HARDERWIJK – Tegelijk met de overgang naar Epic in oktober 2016 is ziekenhuis St Jansdal gestart met barcodescanning van medicatie.

Dit is een extra barrière tegen fouten bij toedienen van medicijnen bovenop het slimme computersysteem waarmee de ziekenhuisapotheek al sinds 2013 controleert op voorschrijffouten. Dit is uniek in Nederland en St Jansdal loopt hiermee voorop. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker in St Jansdal is uitgenodigd om over deze monitoring te spreken tijdens het Zwitserse eHealth congres op 21 september 2017 in Lausanne, Zwitserland en op 5 december 2017 in Orlando, Amerika.

Medicatiefouten zijn de meest voorkomende medische fouten. Het voorschrijven en toedienen van medicatie zijn de meest foutgevoelige processen bij het gebruik van medicatie in het ziekenhuis. Sinds 1 januari 2014 is het voorschrijven van geneesmiddelen via een elektronisch voorschrijfsysteem verplicht. Helaas zijn deze systemen niet erg effectief in het voorkomen van fouten, omdat problemen met medicatie alleen worden gesignaleerd op het moment van voorschrijven. Het ziekenhuis St Jansdal doet dit anders en monitort patiënten continu tijdens de ziekenhuisopname met een slim computersysteem. Dit systeem bewaakt op een efficiënte manier op de meest voorkomende problemen. Het elektronisch voorschrijven van medicatie maakt het ook mogelijk om technologieën zoals barcodescanning in te voeren met als doel verkeerde toediening van medicatie te voorkomen. Pieter Helmons: “Uit onderzoek blijkt dat barcodescanning medicatiefouten reduceert met wel 65 procent. Naast ziekenhuis St Jansdal Harderwijk, gebruiken in Nederland slechts enkele ziekenhuizen (in onder andere Sneek, Nijmegen en Tilburg) deze technologie.”

Stemt u via deze link ook op de inzending van St Jansdal voor de NIAZ-jaarprijs 2017? St Jansdal doet mee met het verbeterproject ‘Closed loop medicatiesysteem’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen