Modernere zorg bij schouderprothese

Foto:

AMERSFOORT – Eerder en beter weten wat je te wachten staat. En vaker sneller bewegen van de schouder zonder mitella.

Dat zijn de winstpunten van het nieuwe behandelprogramma voor mensen die een schouderprothese krijgen in Meander Medisch Centrum. Ook wordt een 3-D printer gebruikt bij het maken van de schoudermal. Onder de naam Rapid Recovery is de zorg nog meer ‘lean’ geworden.

Patiënten die in aanmerking komen voor een schouderprothese, volgen een zorgvuldig afgestemd zorgpad. Een kenmerk hiervan is de eenduidige werkwijze van alle zorgverleners die een patiënt tegenkomt. Alle informatie is gebundeld in een overzichtelijke gids en alle afspraken worden zoveel mogelijk gebundeld op één dag. Na de operatie is altijd fysiotherapie nodig en ook daarvoor zijn de protocollen aangescherpt, bijvoorbeeld over het dragen van een mitella.

‘Lean’ werken in het ziekenhuis zit ‘m in het tegengaan van verspilling. In dit geval is er bijvoorbeeld een bloedonderzoek geschrapt. Het doel daarvan was om het ijzergehalte te meten om vast te stellen of er sprake is van bloedarmoede. Omdat bij een schouderoperatie heel weinig bloedverlies optreedt, is deze meting overbodig.

Mensen met een versleten schouder hebben elke dag last van pijn en kunnen hun arm niet goed gebruiken, aldus Heleen Sonneveld. Als een van de drie schouderorthopeden kent ze de verhalen van patiënten die hierdoor ernstig worden belemmerend. “Dan is de enige oplossing om de versleten schouder te vervangen door een kunstgewricht, een prothese. Na de operatie is dan niet in één keer alle pijn weg, daar gaat nog een tijd overheen.

Met goede voorlichting vooraf weet de patiënt wat hem of haar te wachten staat, en dat is winst. Dan kan men zich beter voorbereiden op de operatie en de periode van revalideren daarna. Er zijn drie soorten protheses en bij de zogeheten omgekeerde prothese kunnen patiënten nu sneller revalideren. De mitella mag eerder af.”

Het plaatsen van een schouderprothese is maatwerk. Het soort prothese hangt af van de plaats en ernst van de slijtage. Als het nodig is om niet alleen de kop van de bovenarm, maar ook de schouderkom te vervangen, dan wordt hiervan een foto gemaakt met een CT-scan. Dit computerbeeld wordt door een 3-D printer in Amerika omgezet tot een kunststof mal. Met deze mal is het mogelijk om de prothese nog preciezer te plaatsen, waardoor deze nog beter aansluit op het versleten gewricht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen