6000 struiken en 160 bomen uitgedeeld

Foto:

Zaterdagmorgen werden bij Loonbedrijf J. Davelaar en Zn, Laakweg bomen uitgedeeld aan inwoners van Hoevelaken. Het was uitdeeldag.

Voor het zover was, werd eerst uit de doeken gedaan waarom Landschapsbeheer Gelderland juist deze bomen had uitgezocht en hoe daar mee moest worden om gegaan. Wethouder Patricia van Loozen luisterde mee en was enthousiast: “Er wordt niet zo maar wat gedaan, er ligt een heel plan aan ten grondslag, waardoor het landschap echt fraaier wordt.”

Deze inwoners doen mee aan ‘Hoevelaken in het Groen’, een beplantingsproject van de gemeente Nijkerk en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in samenwerking met de provincie Gelderland. Vijftien deelnemers ontvingen hun beplanting. Zij planten dan inheemse struiken zoals sleedoorn, liguster, hazelaar en Gelderse roos maar ook knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf en in het landschap.

Verfraaid landschap

Half december 2016 was er een goed bezochte informatieavond over ‘Hoevelaken in het Groen’. Samen met een adviseur van SLG is vervolgens een individueel beplantingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de betreffende grondeigenaar. Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap van Hoevelaken, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

Reacties