Single check-in/check-out op de Valleilijn pilot start

Foto:

Connexxion en NS geven 23 maart het startsein voor de langverwachte pilot met single check-in/check-out op de Valleilijn.

Dat schrijft Inge Jacobs op OVPro.nl.

Bovendien grijpen de twee vervoerders de kans om op dit traject verschillende nieuwe OV-betaalmanieren te beproeven. Tijdens de pilotperiode wordt een drietal proeven gedaan met verschillende reismogelijkheden. “Het is een mooie mix van een oplossing voor de single check-in/check-out en een test voor de nieuwe manieren van OV-betalen”, aldus Eric Janse de Jonge, voorzitter van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB).

Enkelvoudig inchecken

Het voorkomen van meerdere malen inchecken tijdens één reis is al jaren een wens van de politiek en de OV-sector. Het is namelijk niet erg gebruiksvriendelijk voor reizigers. Maar eerdere pogingen tot proeven hiertoe strandden en zelfs aan deze pilot zijn nog zeer strenge eisen verbonden.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vooraf benadrukt dat de pilot slechts 12 maanden mag duren en bovendien hebben de vervoerders verschillende maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat er concurrentiegevoelige informatie kan worden uitgewisseld tussen Connexxion en NS.

Fase 1 start op donderdag; dan kunnen reizigers een e-ticket op hun mobiele telefoon downloaden. Dit doen ze door via de appstores en Google play Android een app te downloaden. Tranzer heet die applicatie. Via deze app is een e-ticket te koop via iDeal of creditcard. De reiziger krijgt via de app op zijn telefoon een barcode, die ook gebruikt kan worden om de OV-chippoortjes te openen.

Toekomst single check-in

De realisatie van deze pilot was ingewikkeld, omdat de vervoerders en het NOVB werden geconfronteerd met juridische en technische problemen. Het vereiste aanpassingen en dat kostte nogal wat samenwerking en inspanning. “We hopen met deze pilot als eerste te kijken hoe we het reisgemak het meest kunnen verbeteren”, aldus Janse de Jonge. “Ten tweede kijken we of de techniek zich bewijst tijdens deze proef én welke techniek het beste werkt.” Daarna komt een belangrijke vervolgstap, namelijk bepalen of en hoe een verdere uitrol mogelijk is. Dat wordt nog een grote uitdaging voor de toekomst.

Reacties