Scottish’ veroveren harten Hoevelakers

Tijdens de negende Walter Strang Memorial voor de groep 8 kinderen van Hoevelakense basisscholen waren woensdag vier militairen van het Toronto Scottish Regiment, zogenaamde ‘Scottish’, aanwezig.

Strang meldde zich bij dit regiment op 26 september 1940 aan als vrijwilliger en sneuvelde op 19 april 1945 tijdens de Bevrijding van Hoevelaken. De ‘Scottish’ hebben de harten van zo’n honderd kinderen veroverd en omgekeerd waren de militairen in Schots tenue ook erg onder de indruk van de Nederlandse kinderen.

De ‘Scottish’ beantwoordden vele vragen tijdens en na de Memorial. Wat betekenen de medailles, waarom zijn jullie het leger ingegaan, is doedelzak spelen moeilijk, mijn vader is in Afghanistan geweest kennen jullie hem, waarom dragen jullie een speld op je kilt. Ze waren wel in Afghanistan geweest, maar hadden niet samen met Nederlanders gevochten en de speld houdt de kilt bij elkaar want anders zou die bij flinke wind omhoog waaien vertelde de commandant lachend.

John van de Bunt van de Oranjevereniging opende de Memorial in Dorpshuis De Stuw, Jan Baas van Historisch Hoeflake en Theo Zuurman van de Walter Strang Foundation hielden een presentatie. Ook werd er een video vertoond van WW2 veteraan Ken Froland, die een dienstmaat van Walter was. Doedelzakspeler Doug Swann zorgde voor de muzikale omlijsting en de Jumbo trakteerde tijdens de pauze op drankjes en mueslirepen. Bij het monument sprak de Nijkerkse wethouder Marly Klein (VVD) zo’n honderd kinderen toe, die samen met enkele Hoevelakense veteranen na een minuut stilte een rode roos legden.

In de middag bezochten de ‘Scottish’ het graf van Strang op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek.

bijdrage van Theo Zuurman

Reacties