Meer baas op eigen erf

Foto: Domicilie

Hèhè, eindelijk regels die worden versoepeld en snellere procedures.

Aan- en uitbouwen van uw huis is sinds kort namelijk gemakkelijker. Dit geldt ook voor het plaatsen van bijgebouwen of andere kleine bouwwerken achter of naast het woonpand.

Voor een serre, bijkeuken of andere aanbouw aan uw woning hoeft u niet meer langs de welstandscommissie, zolang de bouw maar onder vier meter diep en vijf meter hoog blijft. Tot 1 november was vergunningvrij bouwen beperkt tot 2,5 meter diep en 4 meter hoog. Met de landelijk geldende wetswijziging komt het kabinet tegemoet aan een groot aantal gemeentelijke wensen.

Mantelzorgwoning
Ook voor bijgebouwen is pas boven genoemde afmetingen een vergunning nodig. Denk daarbij aan een garage, tuinhuis of een zogenoemde mantelzorgwoning. Een ‘mantelzorgwoning’ kan een woning zijn voor wie mantelzorg ontvangt óf verleent.

Achtererf
Vergunningvrij bouwen mag op het ‘achtererfgebied’ (de achtertuin en het perceel naast de woning als dit niet grenst aan openbaar toegankelijk gebied, zoals een weg, een waterweg of een speeltuin). Het bouwwerk moet op meer dan een meter van de voorgevel staan.

Buren
Eigen Huis Magazine van Vereniging Eigen Huis adviseert woningbezitters om de buren van tevoren over uw bouwplannen te informeren. Van overheidswege zijn er geen belemmeringen te verwachten. U hoeft niets te melden bij de gemeente en kunt direct met de bouw beginnen. Een bouwsel moet altijd voldoen aan constructie-, daglicht- en brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit 2012, mét of zonder bouwvergunning.

Welke gevolgen bijbouw of aanbouw heeft voor de waarde van uw woning, weet Domicilie makelaars.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen