Record na record verbroken op huizenmarkt

Foto: Arjen Gerritsma

Dat de woningmarkt alweer enige tijd behoorlijk in de lift zit, mag geen nieuws meer zijn. Wat wel bijzonder is, is dat record na record wordt verbroken.

Stijging geregistreerde woningverkopen
Domicilie Makelaars noteert een nieuw record voor het aantal geregistreerde woningverkopen in een kwartaal. Niet eerder heeft de NVM zoveel woningverkopen in een kwartaal gerealiseerd als afgelopen kwartaal. In het tweede kwartaal van 2016 hebben maar liefst 42.819 woningen een nieuwe eigenaar gekregen via een NVM-makalaar.

Lage rente
Dit is een stijging van maar liefst 15 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De NVM schat dat de totale verkoop – dus inclusief de woningen die niet via de NVM-makelaar zijn verkocht – om ongeveer 55.000 woningen gaat. Wat de exacte oorzaak van dit record is, heeft de NVM niet onderzocht. Aangenomen mag echter worden dat de lage rente een groot aandeel heeft in deze stijging.

Stijging huizenprijzen
Naast een record voor het aantal verkochte woningen is er ook een record gevestigd op de huizenprijzen: de grootste prijsstijging van koopwoningen in bijna negen jaar. De prijs van een bestaande koopwoning ligt op dit moment 4,6 procent hoger dan een jaar geleden in dezelfde periode. Hiermee is het gemiddelde prijsniveau ongeveer gelijk aan dat van 2005.
Uiteraard kan de prijsstijging lokaal sterk verschillen. Steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook Groningen zijn koplopers. Met name in de noordelijke en zuidelijke provincies zijn de prijsstijgingen minder spectaculair.

Woonwensen verwezenlijken
Heeft u, door de roerige tijden op de woningmarkt, uw woonwensen een tijdje in de ijskast gezet? Dan is nú de tijd om die ijskast weer eens te openen! Het huizenjachtseizoen is weer geopend, tijd om uw woning verkoop-klaar te maken en uit te kijken naar uw droomhuis. Neem, geheel vrijblijvend contact op met Domicilie makelaars. Zij begeleiden u graag, zowel bij de verkoop van uw huidige woning als bij de aankoop van uw nieuwe woning.

2016-01-25 domicilie team

 

Reacties