“6 eeuwen Nijkerk” in de maak

Onlangs gaf de Stichting Nijkerk 600 jaar de opdracht aan Jan-Carel Koster om een beeld ter gelegenheid van Nijkerk 600 jaar te maken.  De stichting geeft, met het schenken van een kunstwerk aan de inwoners van Nijkerk én aan de gemeente, een herinnering  aan een succesvol jubileumjaar.

Namens het bestuur tekenden secretaris Edith Terscheggert en penningmeester Jan Hofman de opdrachtbevestiging. Terscheggert: “Het bestuur Nijkerk 600 jaar kijkt met voldoening terug op alle activiteiten die in het kader van 600 jaar Nijkerk werden georganiseerd. In de drie kernen, maar ook de in het buitengebied liggende gemeenschappen organiseerden inwoners leuke festiviteiten voor jong en oud.”  Hofman: “Het bestuur zocht een Nijkerkse kunstenaar, die in staat is een duurzaam kunstobject te maken voor in de openbare ruimte. Wij menen die in de persoon van  Jan-Carel te hebben gevonden. De beeldhouwer kreeg de opdracht  een kunstwerk te maken vanuit het thema ‘Verbinden’. Het bestuur wil in het object laten zien dat er verbinding is binnen de gemeente Nijkerk, maar ook in de tijd, namelijk verbinden van heden, verleden en toekomst.”
Oosterstraat
De stichting schenkt het kunstwerk aan de gemeente Nijkerk. Naar verwachting is het kunstwerk oktober 2014 gereed. In overleg met de gemeente wordt nog naar een exacte plaats gezocht in de her in te richten Oosterstraat. Op 27 maart 2063 zal de bij het gemeentehuis begraven schatkist uit de grond worden gehaald. Maar tot die tijd en daarna zal Nijkerk genieten van “6 eeuwen Nijkerk”.
Alicante Rojo marmer
Jan-Carel Koster is speciaal voor dit werk een steen gaan uitzoeken in Spanje. Hij koos in overleg een steensoort Alicante Rojo marmer. De Rojo Alicante is een rood gekleurd marmer, met fijne korrel en variabele licht roodachtige tinten. Koster verwerkte in zijn ontwerp de geschiedenis van Nijkerk, de regionaal herkenbare punten in het landschap, maar ook symbolen die kenmerkend zijn voor de gemeenschap van Nijkerk. In zijn blog houdt Koster belangstellenden en inwoners van Nijkerk op de hoogte van de stand van zaken.
2014-05-28-schets-kuntwerk-nijkerk-600
QR-code
De uitleg van Jan-Carel Koster wordt middels een QR-code geïntegreerd in de sculptuur zodat een toevallige voorbijganger, toerist of geïnteresseerde op zijn smartphone de uitleg kan downloaden en lezen op zijn telefoon.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen