Belo Horizonte – zondag 18 mei 2014

De eerste zes weken van het ‘avontuur’ in Brazilië zitten er op! Deze periode stond vooral in het teken van het stadion en de stad leren kennen. Ook hebben we twee keer een training in Rio gekregen over de te gebruiken technieken en het gebruik van het informatiesysteem van onze opdrachtgever.

Inmiddels weet ik al goed mijn weg in het stadion. Dat kan ik helaas nog niet zeggen van de stad. De stad heeft weinig herkenningspunten en dat in combinatie met de vele dubbele eenrichtingswegen maakt het lastig om je goed te kunnen oriënteren. Maar ik word elke dag bijgestaan door Gabriel Sousa Pinho, een lokale jongen, die de weg goed weet.
Donderdag 22 mei wordt het stadion officieel overgedragen aan de FIFA/LOC. LOC staat voor lokale organisatie die door FIFA is aangesteld. Woensdag 21 mei wordt er namelijk nog een competitiewedstrijd gespeeld door Cruzeiro, de bespeler van het stadion. Ik verwacht dat er vanaf donderdag een grote tempo-versnelling zal plaatsvinden, aangezien er dan geen rekening meer hoeft te worden gehouden met de eigenlijke ‘bewoners’ van het stadion. 
Het team van LOC bestaat uit zeer gemotiveerde en leuke mensen. Veel van hen hebben vorig jaar ook gewerkt voor LOC tijdens de Confederations Cup. De ervaring die ze toen hebben opgedaan is zowel een voordeel als ook een klein nadeel. Het WK is weer een stap groter en het stadion is in diverse opzichten anders ingericht. Dat betekent voor hen ook weer omschakelen.
Het Mineirão Stadion is al in 1965 gebouwd. In 2010 is gestart met de renovatie van het stadion en dat was al gereed voor aanvang van de Confederations Cup. In Belo Horizonte is er dus geen sprake van een stadion dat niet op tijd gereed is. Ook de infrastructuur is vrij goed, ruime wegen en ruime parkeergelegenheden in de directe omgeving van het stadion. Er wordt nog wel volop gewerkt aan het vliegveld en een nieuwe buslijn. Men werkt er nu 24 uur per dag aan en het wordt spannend of het op tijd af komt. 
In het stadion gaat het vooral om de extra voorzieningen en tijdelijke wijzigingen. Er worden bijvoorbeeld twee hospitality villages gebouwd, een media centre van 1.400 m2, de perstribune wordt verplaatst en uitgebreid, een vrijwilligerscentrum, een accreditatiecentrum en een Fan Zone. Door deze wijzigingen voldoet de reguliere bewegwijzering niet meer. Dat is een belangrijk onderdeel van onze taak. En we zorgen er voor dat alles dezelfde uitstraling krijgt. Eind deze week worden de zogenaamde ‘supersites’ al gemonteerd. Dat is direct zichtbaar aan de buitenzijde van het stadion. Gelukkig hoeven we dat niet zelf te doen, daarvoor worden speciaal gecertificeerde mensen ingezet die geen last hebben van hoogtevrees…
De afgelopen weken heb ik nog twee kleine uitstapjes kunnen doen. Ik ben naar het park Inhotim (spreek uit als njoetjim) geweest. Het park heeft wat weg van de opzet van het Kröller-Müller museum. Ook heb ik een bezoek gebracht aan Ouro Preto, de vroegere hoofdstad van Minas Gerais (staat). Hier werden vroeger de eerste (gouden) munten geslagen. De Nederlanders hebben dat opgezet! De bekendste onafhankelijkheidsstrijder is Tirandentes. Vlak bij mijn appartement staat een standbeeld van hem. En een bijna identiek beeld staat in Ouro Preto… Tiradentes wilde onafhankelijkheid van Portugal en volledige zelfstandigheid voor Brazilië. Dat heeft hij met de dood moeten bekopen. De Portugezen hebben hem gevierdendeeld en zijn hoofd tentoongesteld op het centrale plein van Ouro Preto om zo een voorbeeld te stellen. Ouro Preto staat op de erfgoedlijst van UNESCO.
Ik verwacht dat het vanaf nu zeven dagen per week volle bak zal worden. Maar in de sfeer van het WK gaat dat echt vanzelf…
Sportieve groet,
Eddie Wassink
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen