Een overlevende van een schuurfeest vertelt…

Foto:

Laatst sprak ik een tiener die regelmatig schuurfeesten bezoekt. Zijn verhaal kan ik niet checken maar als de helft ervan maar waar is vind ik het shocking genoeg en het schreeuwt om aandacht van ons. Mijn zoon is bijna negen en over drie jaar kan hij dus al een uitnodiging krijgen. Een uitnodiging voor zijn eerste schuurfeest…

Al jaren woon ik met veel plezier in onze binnenstad. Er is wel eens wat aan de hand maar als centrumbewoners zijn we best wat gewend. Een ruitje stuk hier en daar, troep op straat, heel soms iets veel ergers. De handhavers zijn er meestal snel bij. Hoe anders is het op het platteland! Toen ik vorige week deze ‘overlevende’ van – een van de blijkbaar vele – schuurfeesten sprak was ik geschokt. 
2600 flesjes bier
Mijn bron, die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven, klapt uit de school. Schuurfeesten zijn er regelmatig en “hoe gaaf is het dat alles mag en kan daar”. Hij vertelt me dat schuurfeestbezoekers voor 20 euro de hele avond zoveel kunnen drinken als ze willen. Een gemiddeld schuurfeest in onze gemeente zet op een zaterdagavond gerust zo’n 2600 flesjes bier weg. Het is een schatting maar al zijn het er honderden minder; ik vind het veel. 
Grote groep 12 tot 14 jarige tieners
Ook andere alcoholische dranken zijn volop verkrijgbaar. Op mijn vraag of er ook wordt gekeken naar de leeftijd van de schuurfeestbezoekers krijg ik een grote grijns terug. “De grootste groep bezoekers is 12 tot 14 jaar”, zegt mijn bron. “Deze kinderen komen in het centrum sowieso nergens binnen dus de schuurfeesten zijn een uitkomst.” Als ik vraag of er dan helemaal geen controle is vertelt hij me dat laatst wel een keer de politie kwam kijken. Maar toen ruim 400 jongeren opstonden om de sterke arm naar buiten te bonjouren kozen de agenten het hazenpad en zijn ze niet meer terug geweest. Nogmaals; of dit waar is weet ik niet maar mijn tiener klonk stellig genoeg dat ik hem haast wel geloof. 
2014-14
Comazuipen
Hij gaat verder: “Laatst was er een feest en daar hebben we wél zwaailichten gezien. Niet van de politie maar van ambulances. Acht tieners zijn afgevoerd omdat ze in coma raakten van het vele gezuip. Dat vond ik best eng.” Het schijnt dat ze naar verschillende ziekenhuizen zijn afgevoerd en dat ze het wel hebben overleefd. Misschien mis ik iets maar dit heb ik nooit in de krant gelezen. Wordt het bewust stil gehouden? En waarom wordt er niet gehandhaafd? Een feest waar iedereen entree moet betalen en waar ruim 400 kinderen volop aan de alcohol zijn is toch geen onschuldig privéfeestje meer? Wat doet de politie? Weet de gemeente dit? Wie weet hier meer over en wanneer gaan we ingrijpen? Moet er eerst een kind niet meer ontwaken uit die coma? Is dat pas de grens?
Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR en startte onlangs Effect&zo, samen met Monique van Rooyen. Ze adviseert over o.a. (social) media en is hoofdredacteur van Social Networking Nederland. In Nijkerk organiseert ze maandelijks de Open Coffee en is trainer bij Cursuslokaal Nijkerk. Naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen