De nieuwe collectie van Jan Smit

Stel je voor, al die boeren uit de omgeving met karren en manden, die hun eieren voor de verkoop aanbrachten op de Nijkerkse eiermarkt. Een drukte van belang.

Op het Molenplein verrees de eerste Eierhal van Nijkerk en nu, ruim honderd jaar later, staat er weer één te pronken aan het Molenplein. En het is nog steeds een drukte van belang, althans er wordt heel erg druk gedaan. Vanaf de eerste schets zitten partijen elkaar in de haren. Het was vanaf dag één over eieren lopen. Nu weer zit de Stadsgezicht Nijkerk (overigens gevestigd te Putten) met een plafond in haar maag.

De laatste Eierhal van Nederland
Vroeger stond Nederland vol met eierhallen, maar nu is er nog maar één: juist ja die in Nijkerk. Bijzonder toch dat Gemeente, eigenaar en ontwikkelaar Aprisco en heel veel andere partijen er in geslaagd zijn om van het Molenplein weer een echt mooi plein te maken. Met Eierhal. Toch is weer ‘gedoe’. Waar een kleine stad groot in kan zijn. De plafonds die C&A heeft bedacht doet geen recht aan het monument zegt Stadsgezicht Nijkerk in de krant. Nu zou je kunnen denken, de Eierhal is gespaard, iedereen blij, laat C&A de winkel zo inrichten dat wij daar straks plezierig kunnen winkelen……. Ik weet in ieder geval uit eigen ervaring dat ik vooral om me heen kijk tijdens het winkelen, en nooit omhoog. Vroeger had de C&A als slogan ‘niets houdt je tegen’. Maar toen hadden ze ook nog geen winkel in Nijkerk.

Op eieren lopen…
Maar wie gaat daar nou eigenlijk over? Het hele spulletje is van Aprisco, die zou toch wel wat mogen toch? En C&A huurt voor een boel geld; dan mag je toch ook je wensen hebben? Of dan toch de gemeente die met vergunningen en commissies aan de touwtjes trekt? Vroeger bepaalde de welstandscommissie wat mooi of lelijk was. Maar nu niet meer, de gemeente hoeft geen advies meer te vragen. Zij mag zelf weten of het door C&A bedachte plafonnetje nu wel of niet de kwaliteit van het monument aantast. Maar die commissie is niet verdwenen; stiekem zijn ze sinds dit jaar, samen met de monumentencommissie, veranderd in, jawel, de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. In die commissie trouwens zitten deskundigen. Onder andere van het Gelders Genootschap, Stichting Oud Nijkerk en Stadsgezicht Nijkerk. U weet wel, van het plafonnetje. Natuurlijk moet de gemeente netjes luisteren naar de adviezen van de commissie, maar…… ze hoeft er niks mee te doen.

Tot aan het plafond
En nu zit de gemeente, reikhalzend uitkijkend naar de nieuwe collectie van Jan Smit, met een negatief advies van die commissie. Maar ja, ze hoeven er toch niets mee te doen? Ik zeg, snel die winkels open en laat Nijkerkers blij zijn met hun plein. Met Eierhal. En met C&A spreken we af dat ze het plafond bij vertrek weer netjes meenemen.
2015-24

Over Monique van Rooyen
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen-Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen