TwitterPREEKuur 

Foto:

Actueel, snel en beknopt zijn. Overtollige zaken vooral weglaten, soms vluchtig. Maar vooral: zo kort mogelijk, lees: max. 140 tekens. Ik hou ervan! 

Als je dit leest zul je snappen dat ik helemaal niets met politiek heb. Vaak merk ik dat mensen denken dat ik politiek actief ben maar ik heb echt geen idee hoe het kan dat ik die indruk wek. Waar sommigen tien prachtige volzinnen gebruiken om iets duidelijk te maken doe ik dat het liefst zo kort mogelijk in vier woorden en “op papier” gaat me ook beter af. Spreken is zilver, schrijven is goud! Geen politiek materiaal dus. 
Praatgrage politici
Via mijn werk heb ik regelmatig politici begeleid bij hun eerste stappen op sociale media. Vandaar dat ik met interesse afstemde op de radio-uitzending van het Politiek Café van afgelopen vrijdag. Niet om de mooie beloften van onze politieke kopstukken aan te horen maar het was twitterspreekuur. Al dagen werd #nijkerkkiest volop gepromoot. Interessant! Het leek mij namelijk een enorme uitdaging om tweets via de radio te behandelen met praatgrage politici. Op Twitter vragen om actie betekent dan ook graag ook via Twitter reactie. En dat bleek erg lastig te zijn. 
Discussie
Het twitterspreekuur werd een PREEKuur, zoals ik al verwachtte. Als een van de raadsleden begint met een uitgebreid campagne-verantwoord antwoord – niet in 140 tekens maar in zo’n 140 zinnen – kan de rest natuurlijk niet achterblijven. Zo ging het eerst een tijdje over de campagnes en ontstond er na de eerst gekozen tweet een lange discussie over de binnenstad. Zelfs het functioneren van onze citymanager werd besproken. Slechts een paar partijen twitterden tussendoor een antwoord op een tweet met #nijkerkkiest maar veel was het niet. En niemand greep in. 
2014-10
Actie + reactie = interactie
Het aantal tweets door ons als Nijkerkse bevolking was teleurstellend weinig. Maar wij Nijkerkers wachten meestal eerst even af. Het bekende twittersneeuwbaleffect had bereikt kunnen worden door veel meer te reageren, zo werkt Twitter nu eenmaal. Na actie volgt reactie en dan krijg je interactie. Na een half uur twitterde @Bartiser waarschuwend: “Lijkt twitterhalfuur te worden.” En gelijk had hij. Ondertussen werd er gezellig door gekeuveld. @Progressief21 heeft tijdens het twitterPREEKuur één keer, ter herhaling, een antwoord van @NadyaAboyaakoub getwitterd. Verder tussendoor wat zenden van boodschappen. Normaal twittert Aboyaakoub er lustig op los, misschien was het onderling gewoon erg gezellig? De Lokale Partij vindt sociale media belangrijk, twitteren ze. Maar het aantal tweets van @DeLokalePartij met #nijkerkkiest zijn er welgeteld twee. Hetzelfde geldt voor ChristenUnie/SGP. @HLDijksterhuis en @GeertDHorst zijn de twitteraars en wat jammer dat @IlseGP66 haar account heeft afgeschermd. Zij zet Twitter niet in voor de campagne? Horst had het twitterPREEKuur niet in zijn portefeuille blijkbaar want geen woord erover online. @HLDijksterhuis twitterde wat gezellige inside info over een andere partij, retweette wat en gaf één antwoord. 
Twitterblauw kleurt paars?
De @VVDNijkerkHoevl en @CDANijkerkHoevl namen de online taak via Twitter het meest serieus in mijn ogen. Het CDA beantwoordde de meeste tweets, wel vijf. @ReneWindhouwer was vrijdag de drijvende twitterkracht achter het CDA-account. De VVD met twitteraars @RvanHussel en @NielsStaal was ook duidelijk aanwezig via #nijkerkkiest te zien. Qua antwoorden scoorde de VVD achter het CDA maar de verslaglegging was goed en waar de VVD voor staat kwam duidelijk naar voren. 
Voor live verslag van de raadsvergaderingen: @VVDNijkerkHoevl volgen. #Tip. Ik ben benieuwd wat de politici er zelf van vonden. Wat heeft het hen gebracht? Op de foto’s ziet het er indrukwekkend uit; iedereen met een telefoon in de hand. Maar wanneer komt er nu eens een echt twitterspreekuur? #nijkerkkiest
Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR en startte onlangs Effect&zo, samen met Monique van Rooyen. Ze adviseert over o.a. (social) media en is hoofdredacteur van Social Networking Nederland. In Nijkerk organiseert ze maandelijks de Open Coffee en is trainer bij Cursuslokaal Nijkerk. Naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen