Nijkerk begint opnieuw

Nadat de CU-SGP de stekker uit de vorige coalitie had getrokken, is het tijd voor nieuwe initiatieven. Een nieuwe coalitie en nieuwe wethouders! Een nieuwe tijd voor Nijkerk.

Wij als Laakbaar-Ladies zijn erg benieuwd. Mijmerend over een Nieuw Nijkerk, vielen ons de volgende dingen binnen. Die we graag delen met medeburgers en met de nieuwe leiders of beter: leidsters. Nog nooit zoveel vrouwelijke wethouders op het pluche! Dat belooft wat!

Wethouders, coalitiepartijen en burgers, zak eens lekker onderuit en lees onze toekomstdromen. En neem ze ter harte.

Positief Gevoel organiseren
Een gevoel dat we Samen Nijkerk Sterk, mooi en bijzonder kunnen maken. Een gevoel zit in je lijf, hoe kun je dat organiseren in de praktijk? Hoe organiseer je initiatieven, mooie ideeën? Zodat we over tien jaar kunnen zeggen: vanaf september 2015 ging het bergop met Nijkerk!

Werkelijke openheid
Daaruit volgt: transparantie en gedeeld vertrouwen: burgers zijn het zat om naar het politieke schouwtoneel te kijken en geen enkel idee te hebben wat er achter de coulissen gebeurt. Ze willen inspraak, het gevoel dat er werkelijk naar hen geluisterd wordt en er werkelijk iets mee gedaan wordt. In plaats van eigen (persoonlijke of partijpolitieke) agenda’s worden gevolgd.

Vernieuw de binnenstad
Gedeelde, vernieuwde visie op de detailhandel en de industrie in Nijkerk, gebaseerd op de razendsnelle technologische ontwikkelingen, economische en geopolitieke veranderingen EN de uitgangspunten van wat we graag willen in Nijkerk. Wat voor ons bijvoorbeeld neerkomt op: geef ruimte aan kleine, (startende) creatieve ondernemers, zodat de binnenstad leeft! In plaats van leegbloedt. Mensen met ideeën zijn het hart en het bloed van onze samenleving. Zonder hen geen passie en energie in de stad. Kijk eens of je samen afspraken kan maken over leegstaande panden en zelfs over huurprijzen. Ja, dat is particulier, maar een gezamenlijk belang kan misschien ook verhuurders tot inkeer doen komen. Maak de Nijkerkse binnenstad warm, creatief, groen en open-minded. En: houd die stad schoon, fris, opgeruimd. Een heldere geest huist ook in een fit lichaam!

Geef cultuur ruimte
Zoek samenwerking met lokale scholen, bedrijven en mensen om Nijkerk cultureel leven in te blazen en dan vooral gericht op de vele jonge mensen in Nijkerk. Hoe prachtig en bijzonder de concerten van het Nijkerkse initiatief voor klassieke muziek ook was, jongeren konden we er niet mee bereiken. Kinderen en jongeren willen theater. Dans! Een Podium om hun kunsten te vertonen.

De Nijkerkse Muziekschool komt straks in een groter pand, kunnen we misschien daar ergens een echt podium creëren? Waar ook films draaien als straks de bibliotheek dat niet meer kan.., of mag… Cultuur is zo belangrijk voor de leefbaarheid, passie en geweten van een stad. Een land. Van de wereld. Alle grote veranderingen komen voort uit cultuur, uit een creatieve (dans, poëzie, theater, toneel) uitwisseling van gevoelens, gedachten en dromen.

Droom, visualiseer en creëer
Dromen dus ook! Laten we weer gaan dromen en tegelijkertijd onze voeten op de grond houden, zodat je daarna je handen uit de mouwen kan steken om Nijkerk beter te maken. Leg dus soms alle beleidsstukken naast je neer. Kijk naar buiten. Dagdroom. En laat alle mitsen- en maren even achterwegen. Met een open-mind kom je namelijk tot oplossingen die je met overleg en beredeneren nooit bereikt. Wetenschappelijk bewezen, dus probeer het eens uit.

Kids en Youth for president
Kinderen en jongeren, denken jullie daar nog weleens aan? Wat gunnen we onze kinderen en jongeren in Nijkerk eigenlijk?! Wat kunnen ze hier doen, ervaren, beleven? Dit: naar school en in speeltuinen spelen. Naar sportclubs en muziekclubs. Maar…-en ja, dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen!- kinderen zijn de toekomst. Zorg voor een duidelijke zorgbeleid voor de kinderen die het moeilijk hebben.

En voor alle jeugd geldt: waar voeden we hen mee? Wat bieden we hen aan? Een natuur-ontdektuin, waar je meer leert over de natuur en hoe je haar kunt verzorgen? Een kinderboerderij, waar je naartoe kunt om te knuffelen, een dier te leren kennen of gewoon, om er even uit te zijn? Een ruim, goed onderhouden zwembad, waar je niet alleen kunt leren zwemmen, maar ook kunt chillen in de zomer onder grote bomen en een frisse duik? Waar je misschien nog wel veel meer te beleven valt? En de bibliotheek, die al zo goed op weg was met al die mooie initiatieven, waar je naartoe kunt om kennis te vergaren, te delen en plannen te smeden? Bijvoorbeeld voor onze stad!

Wij zijn namelijk ZO ONTZETTEND BENIEUWD wat kinderen en jongeren in Nijkerk graag willen! Bij deze: waarom geen wethouder van 16 jaar? Met een eigen partij?! Waar zij hun ideeën kunnen spuien en echt iets neer kunnen zetten voor jongeren en kids. Zij zijn namelijk open-minded, creatief en flexibel. Over de hele wereld zijn het op dit moment kinderen die via eigen kennisvergaring, een grote dosis passie en doorzettingsvermogen, nieuwe ontwikkelingen in gang zetten en technologische vindingen doen. Bijv. om kanker te bestrijden. Of dichterbij huis: de stad schoon te houden.

Zodat er in dat gezonde ‘lijf’, nieuwe, frisse initiatieven tot stand kunnen komen waar we allemaal heel gelukkig mee EN trots op kunnen zijn!

Nijkerk begint opnieuw! NU!

De Laakbaar-Ladies
2015-30

Over Wendy Traa
Wendy Traa (1973) is kinderboekenschrijfster, leerkracht, kinderyogadocent en historica. Ze woont samen met haar man Siebren, dochters Bloeme en Veerle en hond Noortje sinds 2008 in Nijkerk. Ze is oprichtster en eigenaar van De Open Plek.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen