Lekker belangrijk

Oh, oh, wat zijn wij in Nijkerk toch goed bezig met de jeugd. “De jeugd moet gezonder eten en meer bewegen” is wat ik steeds maar weer lees in de Nijkerkse media. En deze week was het de ‘Week van de pauzehap’.

Er is dus serieus een projectbureau aan de slag geweest om een week van de pauzehap te organiseren. Compleet met workshops voor basisschoolleerlingen om ze kennis te laten maken met gezonde tussendoortjes. Lekker belangrijk!

Vorige week was het de ‘Week tegen pesten’. Ik hoorde er helaas maar weinig over. En het is juist zo belangrijk om aandacht te besteden aan de pest van het pesten. Vooral online gebeurt er van alles! Op de school van onze zoon is er zeker iets mee gedaan maar ik kreeg er thuis niets over terug. Zelfs de ‘Week van de aandacht’ is aan zijn aandacht ontsnapt. Maar die pauzehapjesweek… Díe bleef hangen! Wij zijn getrakteerd op de meest prachtige groente- en fruitcombinaties en handige gezondweetjes.

Groente + fruit = gruit
Is die fruitpromotie als de wekelijkse gruitdag en de pauzehapweken (het woordje pauzehap alleen al!) nu echt zo broodnodig? Veranderen ouders, die normaal koek en snoep meegeven, hun gedrag hierdoor echt? Misschien heb ik makkelijk praten met een zoon die dol is op alles dat valt in de categorie ‘fruit’ en ‘gezond’ maar ik heb wel eens het idee dat we een beetje doorslaan met al die gezondprojecten. Geloof me, wij lusten graag een patatje. Maar dat er bij (sport)evenementen voor kinderen bijna altijd frietkarren, poffertjeskramen en suikerspinverkopers staan vind ik vreemd. Wees dan consequent en kies voor de verkoop van fruitspiesjes, smoothies en broodjes gezond ofzo.

Ieder kind eet gezond op school
Wat als we met sommige van die projecten gewoon stoppen? Dan houden we vast veel geld over en kunnen we dat steken in het project “ieder kind eet gezond op school”. Een van onze Nijkerkse groenteboeren staat vast wel open voor het leveren van vers fruit aan school voor een scherpe prijs. Zo duur hoeft dat niet te zijn, toch? En in het kader van de ouderbetrokkenheid zijn er vast wel actieve ouders die zoiets met liefde helpen realiseren.

Nijkerk is een JOGG-stad en JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Maar een JOGG-stad met ouderen die wegkwijnen, kinderen die gepest worden via WhatsApp en een half zwembad naast een vuilnisbelt waar het ook nog eens stinkt, is net zoiets als een hamburgerkraam bij de Halve van Nijkerk en kilo’s snoep bij de Veluwe Wandeltocht. Het klopt gewoon niet! Lekker belangrijk?
2015-33

Over Marcelle Warringa
Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR met Commuwise. Ze adviseert over (social) media, online communicatie/PR en schrijft (web)teksten. In Nijkerk organiseert ze de Open Coffee en naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen