Participeren: investeren in zelfmanagement van je eigen leven

Foto:

Onderzoek wijst uit dat de rijkeren onder ons meer mogelijkheden tot participeren zien en creëren dan mensen met weinig financiële middelen .Ondanks alle psychologische verklaringen voor het feit dat schaarste een psychologische reactie met zich meebrengt, gaan we er nog steeds vanuit dat het iemands eigen schuld is wanneer diegene in armoede verkeert. 

Scholing
Je zou denken dat politici zich daardoor laten inspireren en investeren in scholing. Met bijvoorbeeld als hoofdvak ‘hoe om te gaan met schaarste’, zodat er minder “domme beslissingen” genomen worden door de zogenaamde domme mensen. Strafkortingen veroorzaken en verergeren het gevoel van schaarste waardoor er meer “domme beslissingen” genomen worden. 
Korte termijn oplossingen
Mensen die te maken hebben met schaarste denken in kortetermijnoplossingen. Waardoor er voor de langetermijnoplossingen geen ruimte meer is. En dat is de opdracht voor de politici! Waar een ander geen ruimte meer heeft, vanwege het dichten van gaten, moeten zij het overzicht bewaren en oplossingen invoeren die ook voor armoede op de lange termijn zijn uitwerking heeft.
2014-08
Zelfmanagement
Dat we samen moeten bezuinigen is een feit. Waar we op bezuinigen is een punt van aandacht. Het is een kunst om te bezuinigen en tevens het gevoel van gebrek niet groter te laten worden of te laten uitbreiden.
Ik hoor, lees en bemerk veel opties voor bezuinigingen vanuit de bevolking van de gemeente Nijkerk. Het zijn vaak korte termijn en eenmalige voorstellen. Daar zal onze samenleving op de lange termijn niet bij gebaat zijn. Investeren in het geestelijk en lichamelijk welzijn van mensen, scholing en preventie is de toekomst! En zal de oplossing zijn voor de bezuinigingen op de lange termijn. Feit is dat wanneer je gezond denkt en bent, je beter functioneert. En wanneer je wel problemen hebt of ziek bent – en je leert door zelfmanagement hoe je het beste met je situatie of ziekte kunt omgaan – je nog steeds beter functioneert dan wanneer je het verschil niet leert, weet en ervaart.
Het gaat er om dat iedereen ervaart wat zelfmanagement van je eigen leven betekent, in welke situatie dan ook.
Zo, ik neem een dagje vrij van mijn werk om uit te rusten. Helaas kun je van armoede geen dagje vrij nemen.
Marja is het gezicht van Gezondheidscentrum De Nije Veste waar ze zich inzet voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen. Ook wil zij vrouwen terug laten keren in de samenleving en/of financieel onafhankelijk laten worden via VIA (VrouwenInActie). Daarnaast is ze vrijwillig budgetcoach.
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen