Parkeren langdurig besproken

Foto:

De rij insprekers was groot. Zo groot is ze zelden.

Daar was natuurlijk voor een deel een herhaling van zetten te zien, die gisterenavond in de Schakel ook al op het parkeerspeelveld werden gezet. Maar er waren ook andere inzichten, bijvoorbeeld die van Marina Lanting. Namens de regiegroep bepleitte ze nog maar eens, dat de visie “Aantrekkelijk Nijkerk” – raadsbreed aangenomen – vastgehouden moet worden. Ze ging dan ook achter wethouder Van Veelen staan en vond de plannen over het algemeen goed.

Binnenstadbewoonster Magdelena Kuis maakte zich hele grote zorgen: “Vele mensen zijn afhankelijk van de auto. Hoe gaat u met hen om.” Ze vroeg dringend om verder onderzoek. Ook in tweede termijn nam ze Van Veelen kwalijk, dat hij niets over de bewoners van de binnenstad en hun zorgen zei. Ze werd in feite geholpen door Haje Jacobse, die aan het begin van de inspreekronde meer dan 600 handtekeningen van bezorgde bewoners aanbood aan voorzitter Richard van Hussel..

Theo te Brake van het college van kerkmeesters van de Grote Kerk was boos. De mogelijkheden, die zij op tafel hadden gelegd, daarvan was – tot zijn woede- niets van terug te vinden. Regiegroepvoorzitter Hiltjo Graafland wond zich ook al op. Hij noemde de advertentie van de ondernemers, die de Schakelavond hadden georganiseerd, “tendentieus,  onwerkelijk, met abjecte onjuistheden”.

Hij verweet ze kansen om “Samen aan zet” te komen niet te hebben gepakt en refereerde aan de column van Nelleke den Besten in De Stad Nijkerk. Rob Veltink stond ook niet achter de gewraakte advertentie, maar maakte wel een opening over het betaald parkeren. Hij wilde vanuit de NOV onderzoeken hoe “betaald parkeermanagement” eruit kan zien.

De politici gingen op allerlei onderdelen in, maar vooral de opmerking van Niels Staal (VVD) was van belang. In Veenendaal heeft de gemeente een juridische slag verloren, die ging om gratis parkeren. Volgens hem is de situatie in Nijkerk hetzelfde. Gratis parkeren is dus no way. Daarom werd de opening van Veltink over betaald parkeermanagement ook door andere partijen omarmd.

Het maaiveld parkeren is een heel ander en nog veel gecompliceerder verhaal. Wethouder Van Veelen was er eigenlijk simpel over: niets is in beton gegoten. Als de plannen concreter worden uit gewerkt, moeten ze deel voor deel met allerlei belanghebbenden ingevuld worden. Voor Van Ruler (CDA) kon dat niet, het voorliggende voorstel is voldoende of onvoldoende. Volgende week in de raad verder. Dan moet er wel een besluit genomen worden

Gisteren stuurde Mirjam van Middem een brief naar nijkerk.nieuws.nl. Zij was ook bij de commissievergadering. Ely Hackmann sprak met haar.

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen