Leerkrachten Daltonschool Corlaer zelf in de schoolbanken

Foto:

Daltonschool Corlaer wil leerlingen een rugzak vol kennis en vaardigheden meegeven.

Met dat doel volgen ook de leerkrachten, intern begeleider en directeur zelf regelmatig studiedagen om hun eigen kennis en vaardigheden bij te spijkeren.

Woensdag 17 januari stond tijdens zo’n dag van bijscholing het thema ‘Doelen’ centraal. Het team van de Daltonschool leerde meer over hoe zij kinderen inzicht kunnen geven in het waarom van het leren.

“Het zichtbaar maken van het waarom van leerdoelen aan leerlingen, maakt dat het hun eigen doelen worden. Als je weet waarom je leert wat je leert, wordt een lesdoel ook jouw persoonlijke doel en dat vergroot je motivatie”, legt directeur Marit Philip uit. Op de Daltonschool houden leerlingen zelf hun leerdoelen bij op datamuren, kaarten met weektaken en het dagrooster op het digibord. “Door het stellen van zichtbare doelen kun je de intrinsieke motivatie enorm verrijken”, weet Denise du Bois, leerkracht in groep 1/2. “Behalve de doelen gericht op basisvakken, gaat het ook om doelen die kinderen zelf stellen vanuit hun eigen talenten en die zij uitwerken op een manier die bij hen past.”

Zelfvertrouwen

Daltonschool Corlaer wil kinderen een rugzak vol kennis en vaardigheden meegeven. “De wereld verandert snel, daarom vinden wij het belangrijk dat we leerlingen creativiteit in denken en doen, nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen bijbrengen. Dat zijn vaardigheden die niet vanzelf komen aanwaaien”, weet Philip. “De kernwaarden van het Daltononderwijs – zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid, samenwerking en reflectie – helpen daarbij.”

Rondleiding door leerlingen

Een mooi voorbeeld van die waarden is te zien in de wijze waarop de Daltonschool (nieuwe) ouders rondleidt op open dagen. “Die taak is op onze school weggelegd voor de leerlingen zelf”, vertelt Philip, “zij vertellen eerlijk en open over hoe zij onze school eruit ziet, wat zij er doen en hoe zij dat beleven.” Het team van de Daltonschool nodigt ouders van harte uit voor de open dag op woensdag 31 januari van 9.00 tot 11.30 uur.

bijdrage van Nelleke den Besten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen