Ben blogt: Creatief met taal op Marktplaats en Funda

Foto:

Ik heb via Facebook een kast gekocht.

Onder een foto van de kast stond de tekst: grenen kast. En de prijs. Meer niet. Zelfs de maten stonden er niet bij. Met een creatieve tekst stijg je al snel boven de rest uit. En verkoop je sneller. Sommige verkopers op Marktplaats en Funda weten dat. Die trekken alles ‘uit de kast’.

Een verkoper van een onooglijk tijdschriftenrekje spreekt op Marktplaats van een ‘industrieel minimalistisch ontwerp met een spannend lijnenspel’. ‘Een epische strijd’, zo vervolgt hij, ‘tussen vorm, inhoud, materiaal, ruimte en nut, die overduidelijk door het laatstgenoemde verloren wordt.’ Huh? Ah, hij legt het uit: ‘Dankzij de ingenieuze stalen constructie is dit in het oog springende designobject namelijk allesbehalve als tijdschriftenrek te gebruiken.’

Ook de verkoper van een Volvo V70 D5 gooit op Marktplaats de nodige creativiteit in zijn tekst. Zijn ‘Zweedse lillikerd’ heeft 432.000 km ‘ervaring’. De auto heeft de airodynamica van een mammoet die de berg oploopt, de claxon klinkt als een kraai met een gezwel op zijn stembanden. Van binnen ruikt de auto als een bruin café; vergeten lege bierblikken in het dashboardkastje zijn bij de prijs inbegrepen. Maar het is niet alleen kommer en kwel. Met de ‘Stelling van Pietwaterpas’ heeft hij het profiel van de banden berekend. Tot zijn verrassing blijkt op sommige plekken nog 6 mm te zitten. Zijn mobiele tosti-ijzer heeft genoeg potentie om nog jaren mee te kunnen. Daarbij moeten we bedenken, vindt hij, dat een knappe vrouw ook niet eeuwig zonder rimpels blijft.

Creatief schrijven is soms ook een verrassend perspectief kiezen. Een ‘diep gekwetste en bedrogen’ Hyundai richt zich rechtstreeks tot een nieuwe potentiële partner: hij vertelt dat hij de laatste tien jaar van zijn leven heeft doorgebracht met eigenaar Ronald. De liefde is bekoeld omdat Ronald is vreemdgegaan, met een Peugeot 107 nota bene. Zo’n klein Frans wijf. Natuurlijk, de bedrogene is al op leeftijd en heeft door het leven wat deukjes opgelopen, maar het gaat om het innerlijk. En dat zit wel snor. De auto van Ronald zoekt een nieuwe eigenaar waarmee hij ‘in een deuk kan liggen’.

Makelaars gaan op een geheel andere manier creatief om met taal. Zoals boekhouders creatief zijn met cijfers, zijn zij dat met letters. Dan heet een rijtjeshuis ineens een ‘schakelvilla’. Een krot in de achterbuurt wordt omgedoopt tot ‘authentieke arbeiderswoning in een volkswijk’ en ouwe meuk staat aangeprezen als ‘in originele staat’. ‘Knus’ is écht te klein en een ‘stadstuin’ betekent inkijk van de buren. Door het ‘creatieve’ woordgebruik van de makelaar lijkt ín de woning alles groot: vanuit de hal ‘bereik’ je de woonkamer. Hoe dan, met openbaar vervoer? Alle fijne dingen buíten het huis, zoals gezellige winkeltjes en sfeervolle horeca, liggen daarentegen ‘op steenworp afstand’.

Reisbureaus kunnen er ook wat van. Is het hotel ‘rustig gelegen’? Dan is er geen moer te beleven. Bevindt je appartement zich in een ‘levendige omgeving’? Dan heb je de hele nacht lallende dronkenlappen onder je raam. Grote kans dat ze van je vakantienacht een nachtmerrie maken.

Mijn grenen kast werd ook een nachtmerrie. Toen ik de kast eenmaal thuis had, kreeg ik ‘m niet door het trapgat. Zelfs niet nadat een bevriende bouwvakker met een timmermansoog het bovenstuk eraf had gezaagd; ook het resterende karkas kwam vast te zitten als een gestrande potvis. De kast ligt nu in mootjes op de schroot. En dan te bedenken dat die lilleke Volvo D70 D5 waarschijnlijk nog vrolijk rondrijdt.

Ben Tekstschrijver

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen