Hogere celstraf voorganger Jezus Centrum

Foto: Google Maps

De voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk heeft in hoger beroep 2,5 jaar cel tegen zich horen eisen, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Hij werd in eerste aanleg vervolgd voor uitbuiting, uitkeringsfraude, fraude met persoonsgebonden budgetten, faillissementsfraude en verboden wapenbezit.  De rechtbank veroordeelde hem eerder tot 18 maanden celstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Hij kreeg die straf voor arbeidsuitbuiting en faillissementsfraude. De redenering van de rechtbank was dat de verslaafden hard moesten werken, terwijl ze niet betaald kregen en dat ze daarnaast geen reeële mogelijkheden hadden om zich aan die situatie te onttrekken. Voor de faillissementsfraude werd Kok het verwijt gemaakt dat hij voor de datum faillissement voorrang had gegeven aan het betalen van vorderingen van Intro en de beheermaatschappij waardoor andere schuldeisers werden benadeeld.

Uiteindelijk legde de rechtbank 18 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk op. Zowel de verdediging als het Openbaar Ministerie stelden hoger beroep in. Het Openbaar Ministerie heeft uiteindelijk besloten het hoger beroep niet te handhaven. Ook gaf de Officier van Justitie na de zitting te kennen dat hij de ontnemingsvordering niet meer zou indienen. De verdediging heeft haar hoger beroep wel gehandhaafd.

Het Hof heeft op 5 maart in een zitting die de hele dag duurde uitgebreid aandacht besteed aan de wijze waarop de gasten binnenkwamen, het verloop van hun programma binnen Intro en de verschillende werkplekken waar ze hadden gewerkt in hun periode bij Intro. Het Openbaar Ministerie is bij haar standpunt gebleven dat dit een situatie van uitbuiting oplevert, de verdediging heeft bepleit dat het een hele normale gang van zaken is die in de verste verte niet als een situatie van uitbuiting (mensenhandel) kan worden gekralificeerd.

De uitspraak is 16 april. Dat komt, omdat het nemen van een beslissing – gelet op de complexiteit van de zaak – meer tijd vergt dan de gemiddelde zaak.

bron: br&dh

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen