Jeugdgemeenteraad kiest voor plan Oranje Nassauschool

De Jeugdgemeenteraad Nijkerk heeft dinsdagavond 6 maart het beste plan voor kinderen gekozen.

Het was tot het eind spannend omdat de plannen van de Willem Farelschool en de Oranje Nassau school in de laatste stemronde evenveel stemmen kregen. Omdat het plan van de Oranje Nassauschool in de middag van de jury van leerlingen en de vakjury net iets meer punten kreeg, werd dit het winnende plan. De leerlingen van de Oranje Nassauschool stellen voor om van een bestaand speelveldje een aantrekkelijk sport- en spelveldje te maken met een parcours voor jongere en oudere kinderen waar van alles mogelijk is.

Dit jaar deden twaalf basisscholen mee aan de Jeugdgemeenteraad: Basisschool Holk, C.J. van Rootselaarschool, De Koningslinde, De Open Kring, De Spreng, Koning Emmaschool, Maranathaschool, Oranje Nassauschool, Prins Willem Alexanderschool, ’t Blokhuus, Willem Farelschool en de Schimmelpenninck van der Oyeschool. De leerkrachten hebben met de kinderen over het thema gemeenteraad gewerkt en raadsleden verzorgden gastlessen op de scholen om over het werk van de gemeenteraad te vertellen.

De opdracht van dit jaar sloot aan bij het thema verkiezingen. De leerlingen kregen de vraag om zich voor te stellen dat hun groep een politieke partij zou zijn, speciaal voor kinderen in de gemeente Nijkerk. Wat zou dan het belangrijkste punt in het verkiezingsprogramma zijn? Dus: “Wat willen jullie doen voor kinderen in de gemeente Nijkerk?”

Presenteren, debatteren en stemmen

Alle scholen presenteerden hun plan in een kraampje in de hal van het stadhuis. Tijdens de vergadering van de jeugdgemeenteraad gaven zij een korte toelichting. Daarna maakte de burgemeester bekend welke vijf plannen de meeste punten van de jury kregen. Dat waren de plannen van Oranje Nassau school, Willem Farelschool, Koningin Emmaschool, Basisschool Holk en de Prins Willem Alexanderschool.


Deze vijf best beoordeelde plannen werden daarna besproken. Op deze taak waren de leerlingen ’s middags door de ‘gewone raadsleden’ al goed voorbereid. De Jeugdgemeenteraad verliep net als bij de gewone raadsvergaderingen met het bespreken van de voorstellen en een stemming. Voor het winnende plan is vijfduizend euro beschikbaar. De school en de gemeente overleggen over de uitvoering. Alle deelnemers ontvingen een oorkonde en groep 8 van de Oranje Nassau school krijgt ook nog een debattraining, verzorgd door het Nederlands Debatinstituut.


Rond 21.00 uur was de vergadering afgelopen. De vergadering is via de website www.nijkerk.eu nog terug te kijken.

Kennismaken met de lokale politiek

De Jeugdgemeenteraad vindt ieder jaar plaats. De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat kinderen zowel in het basisonderwijs als in het voorgezet onderwijs in contact komen met de plaatselijke politiek. Daarom organiseert de gemeenteraad jaarlijks twee lesprogramma’s: de Jeugdgemeenteraad voor basisschoolleerlingen en het project Wegwijs voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Meer foto’s van Arjen Gerritsma in de fotoserie

Dossier:

Reacties

gallery
105669
De Jeugdgemeenteraad Nijkerk heeft dinsdagavond 6 maart het beste plan voor kinderen gekozen. Het was
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/105669/jeugdgemeenteraad-kiest-plan-oranje-nassauschool/
2018-03-07T10:58:17+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2018/03/07105426/2018-03-06-jeugdgemeenteraad-winnaar.png
Gemeente, nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Gemeente, Nieuws