De Foep steunt AED Stichting

Foto:

De Foep, eetcafé aan de Westerdorpstraat, heeft in het hele jaar 2017 1 euro apart gehouden voor elk flesje water dat daar werd besteld.

Ze noemden het hartwater, omdat de opbrengst van het water uiteindelijk aan een goed hartendoel bestemd zou worden.

In Januari werd aan de AED stichting meegedeeld, dat de eetcafébezoekers 4352 flesjes water bij elkaar gedronken hadden. En dat is dan ook het bedrag dat beschikbaar gesteld wordt aan de AED stichting. Van de Foep uit werd als voorwaarde gesteld dat het vooral een Hoevenlakens doel zou moeten zijn. Een logische voorwaarde als het geld ook door de Hoevelakense gemeenschap bij elkaar gedronken is. Er wordt nu een plek gezocht waar de AED geplaatst kan worden in een Hoevenlakense woonwijk.

AED

Een AED is een apparaat dat het hart door een stroomstoot weer normaal kan laten kloppen bij een circulatiestilstand. Elke week krijgen 300 mensen in Nederland een circulatiestilstand, per jaar tussen de 15.000 en 16.000 keer. Dat zijn er 5 a 6 per maand in de hele gemeente Nijkerk. De kansen van die mensen om zonder blijvende beschadiging te overleven worden beter. Beter naarmate er eerder een hulpverlener is, beter als die hulpverlener over een AED kan beschikken, en beter als er snel verdere hulp geregeld wordt.

Als in heel Hoevelaken 18 aed’s, die goed over Hoevelaken verdeeld en altijd bereikbaar zijn, zouden hangen, zou binnen 6 minuten overal een AED aanwezig kunnen zijn. De Nederlandse Hartstichting heeft hier de normen voor opgesteld. Dit wordt de eerste, die door de Hoevenlakense gemeenschap mogelijk is gemaakt, en er gaan er zeker meer volgen.

Smartphone

De huidige smartphones hebben de mogelijkheid om te laten zien waar je je bevindt, waar een slachtoffer zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. De meldpost van de ambulance, waar je terecht komt als je 112 belt, regelt dat bekende en geregistreerde hulpverleners weten dat er in de buurt zo een noodsituatie is via hun smartphone. 70% van alle reanimaties in Nederland worden nu door burgerhulpverleners op gestart. En via de alarmering bij 112 en het inschakelen van burgerhulpverleners en AED’s worden de resultaten nog beter. In heel Nederland zijn er 170.000 burgerhulpverleners!! Mensen dus, die kunnen reanimeren en met een AED kunnen omgaan.

Als U wilt weten of U ook iets kan doen om te zorgen dat er zo snel mogelijk 18 aed’s in Hoevelaken hangen, kijk dan op de site van de AED stichting .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen