Leerlingen in gesprek met wethouder over leerrecht

Foto:

Tijdens de Dag van de Leerplicht, hebben leerlingen van groep 8 van basisschool De Koningslinde samen met een aantal opa’s en oma’s gepraat met wethouder
Nadya Aboyaakoub en een leerplichtambtenaar van de gemeente over hoe belangrijk het is om naar school te gaan. “Wij willen dat kinderen alle kansen krijgen en met plezier naar school gaan.

Na het volgen van een opleiding, met een diploma op zak, heb je veel betere kansen op een goede en leuke baan”, geeft wethouder Nadya Aboyaakoub aan.
Tijdens deze dag staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Onderwijs is de basis voor goede toekomstmogelijkheden van kinderen.

Rol van de leerplichtambtenaar

Tijdens de Dag van de leerplicht laten we zien hoe de leerplichtambtenaar er samen met anderen voor zorgt dat zoveel mogelijk jongeren hun plek en hun weg vinden in het onderwijs. De vraag “Wat hebben zij hierbij nodig?” staat daarbij centraal. Het recht op onderwijs en ontwikkeling verzilveren is niet voor elk kind of jongere vanzelfsprekend. Dat vraagt om samenwerking met de school, de ouders, de gemeente en andere (zorg)instellingen. De leerplichtambtenaar is partner in maatwerk bij het beschermen van het recht op onderwijs, waarbij de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) als leidraad voor alle partners dient.

Recht op onderwijs

In Nederland is in de wet is geregeld dat leerlingen van hun 5 e tot hun 18 e jaar naar school moeten gaan. Bovendien heeft iedereen in die leeftijd recht op onderwijs. Dat is helaas niet overal het geval. Wereldwijd gaan er 100 miljoen kinderen niet naar school, terwijl ze dat wel zouden willen. De toekomst voor deze kinderen is onzeker en meestal niet veel belovend. Maar gelukkig is dat in Nederland goed geregeld in de leerplichtwet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen