Feestelijk slotconcert beiaardserie

Foto:

2013: 600 jaar stadsrechten van Nijkerk en de Nijkerkse Klokkenspel-vereniging bestaat 85 jaar…, reden genoeg voor een bijzonder slotconcert van de concertserie!

Het was niet moeilijk om te bedenken wat er moest gebeuren, want het slotconcert van 2012 was een groot succes: een concert voor beiaard en elektrische piano. Het was een bijzondere ervaring: een combinatie van piano- en beiaardklanken, een zeer aangenaam, oorstrelend geluid, dat over de hele binnenstad was te horen.
Het kost overigens wel de nodige zweetdruppels om dat effect voor elkaar te krijgen. De elektrische piano en vier flinke geluidsboxen moeten wel naar boven worden gesjouwd! Daarna moeten de boxen in de “lantaarn” van de toren worden geplaatst. Dat is de ruimte waarin ook de klokken van het carillon hangen, zodat de verschillende klanken goed mengen.
Deze keer zullen de boxen beter gericht worden dan vorig jaar, zodat het geluid gelijkmatiger aan de verschillende kanten van de toren is te horen. Van te voren hebben de beiaardiers de muziek moeten bewerken, want als je een “c” op het beiaardklavier aanslaat, klink hij zoals een “es” op de piano. Een van beide muziekpartijen moet dus worden aangepast. Daarna moet er natuurlijk stevig gestudeerd worden, zodat de spelers toch in ieder geval  tegelijk eindigen…
Maar vóór dat slotaccoord is er heel veel te genieten: bekende geliefde, populair klassieke composities die goed in het gehoor liggen en een prachtig slot vormen van deze feestelijke concertserie! Ook voor dit concert verleende de Stichting Nijkerk 600 een bijdrage. 
In de omgeving van de toren is alles goed te volgen, maar als u rustig wilt luisteren naar dit concert kunt u terecht op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 in Nijkerk. Programma’s en zitplaatsen zijn aanwezig en onder het tijdelijke tentdak zit je altijd droog. De toegang is gratis. Het concert,op donderdagavond 12 september duurt van 20.00 uur tot ongeveer 21.00 uur.
Het is altijd een speciale ervaring als in de loop van het concert de duisternis invalt en de toren steeds lichter lijkt te worden. En het is een bijzonder moment als de laatste klanken het concert wegsterven terwijl de luisteraars het beeld van de prachtig verlichte Nijkerkse toren nog even vast kunnen houden! Kippenvel! Maak het mee!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen