Goedkopere koopwoningen duurder

Foto:

De gemeente ontkomt er niet aan.

Prijzen van goedkopere woningen moeten omhoog. ln de afgelopen jaren is de woningmarkt flink aangetrokken, de rente gedaald, de bouw- en grondkosten gestegen. Bovendien lligt de focus meer dan ooit op duurzaamheid.

In onze gemeente mag alleen nog aardgasloos en volgens de aanvullende duurzaamheidseis ‘BENG’ gebouwd worden. BENG staat voor bijna energie neutraal gebouw.

Dat kan allemaal niet voor een prijs van maximaal 180.000 euro. Het college heeft daarom besloten de prijsgrens voor goedkope koopwoningen te verhogen naar 200.000 euro.

Het college weet ook nog te meden, dat in alle omringende gemeenten al de prijsgrens van 2 ton wordt gehanteerd. De gemiddelde vraagprijs van woningen in de Gemeente Nijkerk is sinds 2014 met meer dan 17% gestegen.

Woonlasten niet per sé hoger

Tegenover de hogere hypotheeklasten staan lagere woonlasten doordat de nieuwbouwwoningen volgens BENG ontwikkeld worden en deze (zeer energiezuinige) woning een hogere marktwaarde vertegenwoordigt. Als de woning naast BENG ook nog optioneel als Nul op de Meter (NoM) wordt aangeboden (ongeveer
€ 10.000 meerkosten t.o.v. BENG), dan kunnen kopers bovendien € 25.000 meer hypotheekverstrekking verkrijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen