Afscheid van Will Roest

Foto: Maranke Pater

Will Roest was 15 jaar oud toen ze begon met lesgeven aan een groep dames bij gymvereniging Excelsior.

Inmiddels is ze 73 jaar oud en heeft ze hele generaties zien opgroeien. Op vrijdag 8 juni neemt zij met een receptie afscheid van Excelsior als leidster in Bar Watergoor.

Will kwam als 4-jarige bij Excelsior als leerling bij Co Schussler terecht. ,,Toen ik bij Excelsior begon waren de enige sporten nog zwemmen, waterpolo, voetbal en turnen. Op mijn tiende hielp ik de leidsters met lesgeven als assistent. Langzaam rolde ik de gymvereniging binnen als leidster.” Acht jaar later ging Will op een assistentencursus waardoor ze haar eigen groep kreeg. ,,Ik kreeg een groep dames onder mijn hoede waarvan ik het gevoel had dat ze al héél oud waren, maar ze zullen rond de veertig zijn geweest. Ik dacht: ik kan dit nooit! Maar van lieverlee groeide ik in mijn rol.” Haar lessen gaf Will in het begin in de gymzaal van de vroegere Julianaschool. ,,Excelsior heeft altijd een zwervend bestaan geleid. Ik heb groepen in de oude huishoudschool gehad. We gingen van gymzaal naar gymzaal. De laatste jaren hadden we een vaste plek in de gymzaal van het Corlaer College.” Haar grootste groep was een groep van 60 kinderen. ,,Ik had verschillende assistentes maar op een gegeven moment werd het te gek en moest ik gaan splitsen. Ik stuurde de kinderen naar een andere groep, maar drie weken later belden de moeders op met de vraag of ze toch terug mochten komen, omdat de meiden me zo misten.”

Will genoot het meeste van het lesgeven op de brug, de balk en de lange mat omdat hier zoveel verschillende oefeningen mee gedaan konden worden. ,,Ik vond het heel leuk om de kinderen wat bij te brengen. De kinderen hadden veel plezier en dat was het belangrijkste. Soms zat er wel eens een talentje tussen die van mij bij de selectiegroep mocht gaan kijken.”

Will werkte naast het lesgeven bij uitgeverij Callenbach. ,,Meestal ging ik na mijn werk door met lesgeven. Op een dag vroeg ik mijn baas om de donderdagmiddag vrij, vervolgens kwam de dinsdag erbij, tot mijn baas zei: ‘je kunt beter halve dagen gaan werken’. Haar kinderen zijn praktisch opgegroeid in de gymzaal. ,,Ik nam mijn dochter toen ze baby was gewoon mee naar de lessen. Dan lag ze te slapen in de wandelwagen en dan zette ik de wagen in het toestellenhok. De leerlingen van een jaar of zeven vroegen altijd of ze even naar haar mochten kijken terwijl ze lag te slapen.” Will heeft sinds die tijd diverse leeftijdsgroepen onder haar hoede gehad. ,,In het begin was het turnen veel gedisciplineerder dan nu. Het lesgeven was meer gericht op prestatie. Eens in de zoveel maanden waren er speciale springwedstrijden voor onderdelen als de trampoline, het paard en de mat of de bok. De brug en de balk waren niet eens onderdeel van die wedstrijden.” Het gebeurde regelmatig dat er een kindje op turnles werd gebracht waar Will zowel de moeder als de oma les van had gegeven. ,,Ik heb drie generaties meegemaakt. Als ik nu door Nijkerk heen loop, kom ik regelmatig bekenden tegen. Er kwam eens een 80-jarige mee de gymzaal in en die zei: ‘Will, doe je het nu nog?’

Vanwege een ernstge knieblessure moet Will afscheid nemen van Excelsior. De receptie vindt op vrijdag 8 juni plaats van 19.30 – 22.00 uur in Bar Watergoor. Voor de receptie zijn (oud)leden, bestuur en leiding van harte welkom.

bijdrage van Maranke Pater

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen