30 Reekalveren gered

Foto:

Vlak voor boeren hun gras in mei voor de eerste keer maaien, vragen ze de WBE Nijkerk (WildbeheerEenheid Nijkerk) de velden, waar vaak reeën worden gezien, te controleren op reekalveren.

Dat zoeken gebeurt met behulp van een drone, die voorzien is van een warmtebeeldcamera.

In de maanden mei en juni werden zo tot 30 reekalveren gevonden en vóór het maaien op een plaats gelegd, waar de maaimachine niet komt en het moederdier, de reegeit, het kalf weer gemakkelijk kan vinden.

Vroege actie

In alle vroegte gaan de mannen van het “Drone team” op stap naar een afgesproken perceel, dat kort daarna gemaaid gaat worden. Zo vroeg mogelijk, omdat dan het verschil in temperatuur van de bodem en van het reekalf het grootst is. De drone “scant” het veld en op monitoren is te zien, waar een reekalf ligt. Daar gaan de mannen naar toe, pakken het kalf op en leggen het aan de rand van het veld of in het aanliggende bos.

Dit jaar werden op die manier zo’n 40 grasvelden percelen gescand en dat resulteerde in 30 reddingen, waarbij reekalveren in veiligheid konden worden gebracht.

Effectieve manier van zoeken

Nick van Adrichem (WBE Nijkerk): “Voordat we een drone gebruikten, werd het te maaien perceel afgezocht door er met 5 tot 8 man doorheen te lopen. Het idee van de drone werd geboren toen een reewildbeheerder een drone zag met een defibrillator. In samenwerking met de Universiteit Twente werd toen een drone opgetuigd met een warmtebeeldcamera en werden proeven gedaan. Dat leidde tot de huidige situatie.”

Rabobank Stimuleringsfonds

De WBE Nijkerk en nijkerk.nieuws.nl vonden elkaar om gezamenlijk een aanvraag in te dienen bij het Rabobank Simuleringsfonds. Dat fonds maakte het mogelijk om het idee – een innovatieve inzet van de drone, die daarnaast voor journalistieke doeleinden gebruikt zal worden – ten uitvoer te brengen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden