32 Reekalveren gered

Foto:

Vlak voor boeren hun gras in mei voor de eerste keer maaien, vragen ze de WBE Nijkerk (WildbeheerEenheid Nijkerk) de velden, waar vaak reeën worden gezien, te controleren op reekalveren.

Dat zoeken gebeurt met behulp van een drone, die voorzien is van een warmtebeeldcamera.

Vroege actie

Rond een uur of zes in alle vroegte gaan de mannen van het “Drone team” op stap naar een afgesproken perceel. Ze gaan daar met de drone zoeken, omdat kort na de zoekactie de maaimachine komt. Zo vroeg mogelijk, het verschil in temperatuur van de bodem en van het reekalf is dan het grootst. De warmtebeeldcamera geeft dan de beste beelden. De drone “scant” het veld en op monitoren is te zien, waar een reekalf ligt. Daar gaan de mannen naar toe, pakken het kalf op en leggen het aan de rand van het veld of in het aanliggende bos.

Effectieve manier van zoeken

Nick van Adrichem (WBE Nijkerk): “Voordat we een drone gebruikten, werd het te maaien perceel afgezocht door er met 5 tot 8 man doorheen te lopen. Het idee van de drone werd geboren toen een reewildbeheerder een drone zag met een defibrillator. In samenwerking met de Universiteit Twente werd toen een drone opgetuigd met een warmtebeeldcamera en werden proeven gedaan. Dat leidde tot de huidige situatie.”

Resultaten voorjaar 2020

Het “drone team” is dit voorjaar over ongeveer 215 hectare land gevlogen en had daar 35,5 uur voor nodig . Tijdens die vluchten zijn 32 kalveren gevonden. Vijf waren al zo groot, dat ze wegvluchten voor de raper. Soms zijn de reekalfjes nog maar net geboren, zoals hier op de foto, een baby van ongeveer twee dagen oud.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen