Taalhuis kan steviger

Herman Verheij zette woensdagmorgen de puntjes op de i:  “Er wordt nog te weinig gecoördineerd. Er moet een netwerk komen, want we weten niet waar de witte vlekken zitten. Dat moet beter.”

Hij zei dat tijdens een ontbijtbijeenkomst van het Taalhuis. Daar werd een overzicht gegeven van de laaggeletterdheid in Nijkerk.

Van de 4000 mensen in Nijkerk, die een taalprobleem hebben, werden er het afgelopen jaar (maar) 80 bereikt. Dat kreeg een zaaltje vol mensen te horen, die allemaal proberen de laaggeletterdheid terug te dringen. Er waren vertegenwoordigers van de Stichting Lezen & Schrijven, van Taalsteunpunt op school, van Leren en werken en van Taalfit. En er waren raadsleden en wethouders.

Dat laaggeletterdheid een serieus probleem is, liet (teamleider in de bibliotheek) Ineke van Oort aan het begin van de ochtend zien met dit filmpje

Een van de initiatieven om wat aan het probleem te doen is het “Taalakkoord Werkgevers“. Daar zegt men tegen werkgevers:”Als werkgever kunt u bijdragen aan een betere taalvaardigheid van uw medewerkers door taal op de werkvloer bespreekbaar te maken en medewerkers te scholen.” Nu blijkt het nog niet makkelijk werkgevers mee te laten doen.

Erik de Graaf was dan ook blij, dat hij Ditta van de Bovenkamp een certificaat kon overhandigen. Zij vertegenwoordigde de Bieze Food Group, die als eerste onderneming in Nijkerk het taalakkoord ondertekende. Bovenkamp was er helder over: “Van taalfit wordt je jobfit”.

Dat bewees Sucharita Duranie uit India. Zij kwam naar Nijkerk, zorgde ervoor, dat ze Nederlands leerde en is nu werkzaam in de bibliotheek.

De bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van de week van de alfabetisering

Het taalaanbod in Nijkerk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen