Open Monumentendag: het o, ja effect

Open Monumentendag begon voor de betrokkenen met een gezellige bijeenkomst in “De Vergulde Appel aan de Nijkerkerstraat.

Daar opende wethouder Nadya Aboyaakoub het evenement. Dat deed ze door de aanwezigen een aantal vragen over diezelfde Vergulde Appel voor te leggen. Wist u bijvoorbeeld, dat deze boerderij vroeger een herberg was, die voor het eerst in 1722 werd vermeld? Reizigers konden er eeuwen lang terecht om wat te eten en te drinken.

Daarna ging Aboyaakoub dieper in op het thema van Open Monumentendag 2018: “In Europa”. Zo’n thema daagt – volgens haar – uit om eens met een andere bril naar de plaatselijke geschiedenis en het lokale erfgoed te kijken. “Als je goed zoekt, vallen er best aanknopingspunten tussen Nijkerk en Europa te vinden.”

Als voorbeeld noemde ze, dat behalve het stratenpatroon en de namen Osterpoort, Holkerpoort en Venpoort er in Nijkerk er niets meer herinnert aan de tijd, dat Nijkerk een verdedigbare stad was. Later waren er andere bande me Europa. In de 18e eeuw werkten er Duitse glasblazers in Nijkerk, het huidige museum aan de Venestraat was toen hun kerkgebouw. De beiaard werd in 1777 gegoten door een Leuvense klokkengieter. O, ja, Nijkerk heeft best wel banden met Europa.

Natuurlijk bedankte ze alle betrokkenen, maar vroeg ook een warm applaus voor Saskia van en Berg en Nel Schoon. Zij hebben het meeste voorbereidende werk gedaan.

Daarna opende ze samen met Willy en Wout Kraaij (van De Vergulde Appel) door de Open Monumentenvlag te hijsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen