Arbeidsmarkt Amersfoort vraagt om leven lang ontwikkelen

Foto: rehtenvrij

In augustus verstrekte UWV in de arbeidsmarktregio Amersfoort 5.286 WW-uitkeringen.

Bijna een kwart daarvan (25,4%) ging naar inwoners van de gemeente Amersfoort. Van alle mensen met een WW-uitkering in de gemeente Amersfoort is ongeveer een kwart niet in het bezit van een startkwalificatie. Door het volgen van een opleiding stijgt de kans op duurzame werkhervatting aanzienlijk. Om het belang van een leven lang ontwikkelen te onderstrepen participeert UWV in de ‘Maand van Leren en Werken’.

In augustus verstrekte UWV 5.286 WW-uitkeringen in de regio Amersfoort. Deze daling van 51 uitkeringen (-1%) ten opzichte van de maand juli, is sterker dan de landelijke daling van 0,4%. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in augustus 2018 in de regio Amersfoort met 3% vrijwel gelijk aan het landelijk WW-percentage van 3,1%. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort met 20,3%, oftewel 1.345 uitkeringen. Nederland als geheel liet een afname van 23,2% WW-uitkeringen zien. In de gemeente Amersfoort daalde het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van augustus 2017 met 21,1% tot 2.703. Deze afname is in de regio bovengemiddeld te noemen. Alleen in de gemeente Nijkerk was de afname van het aantal WW-uitkeringen groter (22,5%). Ongeveer 60% van de daling van het aantal uitkeringen in de regio Amersfoort kwam voor rekening van de sectoren zorg & welzijn, zakelijke diensten (exclusief uitzendbureaus) en handel.

Leren en ontwikkelen voor sterkere arbeidsmarktpositie

Het volgen van een opleiding biedt een goede praktijkgerichte of theoretische basis voor werk. Wie nog geen startkwalificatie heeft, verstevigt zijn arbeidsmarktpositie daarom aanzienlijk met een vakdiploma. Ook middelbaar en hoger opgeleiden doen er goed aan om te blijven investeren in hun ontwikkeling, zodat zij bijblijven in hun vakgebied, weerbaarder worden voor verandering en kunnen doorgroeien naar aantrekkelijkere posities. UWV stimuleert ontwikkeling van werkzoekenden én werkenden door te partipiceren in het Leerwerkloket, waar men terecht kan met vragen over loopbaanoriëntatie en ontwikkeling.

Voorlichtingsbijeenkomsten voor werkzoekenden en professionals

In de Maand van Leren en Werken organiseert het Leerwerkloket extra activiteiten om meer aandacht te genereren voor een Leven lang Leren en Ontwikkelen. Deze activiteiten zijn vooral gericht op (betere) beheersing van de Nederlandse taal, omdat leren en ontwikkelen voor veel werkzoekenden hier begint. Op woensdagmiddag 26 september organiseert het Leerwerkloket Utrecht een voorlichtingsbijeenkomst voor werkzoekenden, werknemers en scholieren die meer informatie willen over de combinatie van Leren en Werken in de regio Utrecht. De nadruk van de voorlichting ligt op Leren en Werken op MBO niveau. Diezelfde middag wordt er ook een voorlichtingsbijeenkomst voor professionals georganiseerd die zich beroepsmatig bezighouden met de arbeidsmarkt en/of het onderwijs. Op woensdag 10 oktober wordt er voor jongeren van 17 tot 28 jaar op de Bernhardkazerne in Amersfoort een Jongerenmiddag Defensie georganiseerd door de Werkgeversservicepunten en de Leerwerkloketten in Amersfoort, Utrecht en Hilversum in samenwerking met Defensie en ROC Midden Nederland.

Kwart WW’ers gemeente Amersfoort heeft geen startkwalificatie

Ongeveer een kwart (24%) van de WW-populatie in de gemeente Amersfoort beschikt over een afgeronde opleiding op maximaal mbo-1 niveau. Dat wil zeggen dat zij niet over een startkwalificatie beschikken. Landelijk is dit aandeel flink hoger (31%). Dit percentage is in de overige gemeenten in de regio Amersfoort gezamenlijk 28%. Ondanks het feit dat deze werkzoekenden ook profiteren van de aantrekkende arbeidsmarkt is hun positie op de arbeidsmarkt kwetsbaar. Lager opgeleiden werken vaker op basis van een flexibel arbeidscontract en hun banen kennen over het algemeen een hoger automatiseringsrisico. Bovendien zijn in de regio Amersfoort sommige sectoren met baankansen voor WW-ers zonder startkwalificatie ondervertegenwoordigd. Dat is onder meer het geval voor de sectoren landbouw, horeca en transport & logistiek. Daarnaast bieden sectoren met veel elementaire functies, zoals handel, horeca en landbouw vooral werkgelegenheid aan jongeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen