Minimabeleid heeft positieve invloed op koopkracht

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Onlangs is door het NIBUD de minima-effectrapportage (MER) voor de gemeente Nijkerk uitgevoerd.

Een MER geeft inzicht in de koopkracht van de inwoners met een laag inkomen en/of extra zorgkosten. Ook wordt de invloed van landelijke en gemeentelijke maatregelen op de financiële positie van deze inwoners bekeken.

Beleid doet er echt toe

De MER Nijkerk 2018 laat zien dat het beleid van de gemeente Nijkerk voor minima er écht toe doet.

Dat schrijft de gemeente in een persbericht.

In veel gemeenten in Nederland zijn de inkomensgrenzen voor het minimabeleid afgeleid van het sociaal minimum. Dit is een nettobedrag dat meestal even hoog is als de bijstandsuitkering. Nijkerk echter gaat uit van het bruto wettelijk minimumloon en dat is hoger dan de uitkering. Daardoor bedient de gemeente Nijkerk een vrij uitgebreide doelgroep. Dit heeft over de hele linie positieve invloed op de koopkracht.

De MER 2018 geeft inzicht hoe het er met het minimabeleid in de gemeente Nijkerk voorstaat. Het NIBUD geeft in het rapport onder andere adviezen aan de gemeente. Een aantal adviezen ligt op het gebied van voorlichting, zoals het geven van cursussen en het nog beter bekend maken van de regelingen en mogelijkheden bij verschillende doelgroepen. Dit wordt opgepakt.

Positieve effecten van beleid

Ook benoemt het NIBUD in het rapport de positieve effecten van bijvoorbeeld de regeling Meedoen en de Stichting Leergeld. Voor paren met oudere kinderen en zonder kinderen zijn er aandachtspunten. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd te onderzoeken of er onderscheid gemaakt kan worden op basis van de leeftijd van de kinderen in het gezin.

Wethouder Mariélle Broekman: “De MER laat goed zien wat de positieve effecten zijn van ons beleid én waar we nog onderdelen kunnen verbeteren voor onze inwoners. Het is een waardevolle rapportage die we goed kunnen inzetten om het minimabeleid nog beter op de situatie van onze inwoners te laten aansluiten.”

MER

De MER is een van de onderdelen van het voorstel Armoede Nijkerk uit! van de gelijknamige dialooggroep. Zij gaat de komende tijd de adviezen uitwerken. In deze voorstellen wordt bijvoorbeeld bekeken of de individuele inkomenstoeslag meer op maat gemaakt kan worden, en hoe geanticipeerd kan worden op prijsverhogingen ten gevolge van energiebeleid en klimaatdoelen.

Voor inwoners die hulp nodig hebben bij hun financiën, is op de website van de gemeente onder het onderdeel Werk en Inkomen informatie te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen