Onderzoek naar monumentale waarde “Groot Kattenburg

Foto:

Op verzoek van de stichtingen Oud Nijkerk en Stadsgezicht Nijkerk laat het college onderzoeken of het pand op de hoek Nieuwstraat 3 en Koetsendijk, bekend onder de naam ‘Groot Kattenburg’, in aanmerking komt om als gemeentelijk monument beschermd te worden.

In de geschiedenis van Nijkerk speelt tabak een grote rol. Ook heeft Nijkerk een belangrijk joods verleden. Groot Kattenburg heeft een band met deze beide aspecten. Het gedeelte aan de Koetsendijk is in de achttiende eeuw gebouwd als tabakspakhuis door de familie Italiaander. Later was er ook een tabaksspinnerij gevestigd. In de noordoosthoek van het pand was tot in de negentiende eeuw de Portugees-joodse synagoge gevestigd.

Cultuurhistorisch onderzoek

Voor het college een besluit zal nemen, laat het eerst een onafhankelijke cultuurhistorisch rapportage opstellen. Hierin moet de betekenis van het pand voor de geschiedenis van Nijkerk duidelijk worden. Er zal met name gekeken worden naar de betekenis voor het tabaksverleden en het (Sefardisch-) joodse verleden van Nijkerk. Verder zal duidelijk worden welke bouwhistorische waarden in het huidige pand aanwezig zijn.
Ook de monumentale waarde van het voorste deel van het pand, dat in 1930 nieuw is opgetrokken naar ontwerp van de Nijkerkse architect J.C.A. Alfrink, zal worden beschreven.

Volgende stappen

Wanneer het rapport gereed is, zal de Commissie Ruimtelijke kwaliteit het college adviseren over de aanwijzing tot gemeentelijke monument. Daarnaast gaat het college in gesprek met de eigenaar over diens standpunt ten aanzien van een eventuele aanwijzing.

 

Reacties

article
116314
Op verzoek van de stichtingen Oud Nijkerk en Stadsgezicht Nijkerk laat het college onderzoeken of
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/116314/onderzoek-naar-monumentale-waarde-groot-kattenburg/
2018-10-02T15:58:42+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2018/10/02155832/2018-10-02-nieuwstraat-3-kattenburg.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Gemeente, Nieuws