Ons Groen Kapitaal samen versterken

Foto:

‘Behoud en versterking van de kwaliteit van de aanwezige landschappen’ is een belangrijk uitgangspunt voor het college van de gemeente Nijkerk.

Ieder landschap heeft zijn eigen karakteristieken, charme en kwaliteit. Het LandschapsOntwikkelingsplan (LOP) geeft aan welke kwaliteiten het diverse landschap in de gemeente Nijkerk heeft. En daarmee vormt het een goede basis voor nog komende beleidskeuzes over de ruimtelijke ontwikkeling in de gemeente.

“Onze omgeving vraagt om respect voor de kwaliteit, om mooi gevonden te worden, maar ook om zorgvuldig mee om te gaan en waar mogelijk in te investeren. Dit plan is praktisch ingestoken om lopende ontwikkelingen in het buitengebied zo vorm te geven dat het echt bijdraagt aan de versterking van het landschap. Dit plan verdient het om permanent als inspiratiebron bij het ruimtelijk beleid te gebruiken”, geeft wethouder Wim Oosterwijk aan.

Doelen van het plan

Het centrale uitgangspunt is ‘het behouden en versterken van de kwaliteit van de aanwezige landschappen en bufferzones’. Het LOP geeft uitleg en handvatten om dit uitgangspunt te verwezenlijken. Het is de basis om landschapsinclusief te handelen en een hulpmiddel voor inwoners en bedrijven in het buitengebied. Zij worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het versterken en herkenbaarder maken van de verschillende landschappen.

Belangrijke punten hierbij zijn: bewustwording creëren bij de gebruikers, en het begrijpelijk maken van de waarden van de verschillende landschapstypen. Maar ook behulpzaam zijn door ontwerprichtlijnen en een gereedschapskist in het LOP op te nemen, om te laten zien wat een houtwal is of hoe een boomgaard is aan te leggen.

Planning

Het Ontwerp LOP is door de gemeente samen met deskundigen uit het gebied opgesteld, Het Ontwerp LandschapsOntwikkelingsplan zal vanaf 11 oktober vier weken ter inzage liggen. Op afspraak is het ontwerp van het Landschapsontwikkelingsplan ook in te zien bij de Publiekswinkel in het stadhuis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen