Zorgen over bouw tegenover grote kerk

Foto:

Stichting Stadsgezicht Nijkerk maakt zich ernstig zorgen over het nieuw te bouwen complex op het voormalige Jumboterrein aan de Torenstraat.

De huidige eigenaar heeft het plan opgevat om 99 appartementen te bouwen. We berichtten daar half oktober over. Volgens Stichting Stadsgezicht Nijkerk vraagt die locatie om een reeks panden van bescheidener opzet.

Volgens de projectontwikkelaar zou het gebouw vier tot vijf bouwlagen moeten krijgen. Dat is te massaal op die plaats. Nijkerk kent 39 rijksmonumenten en 95 gemeentemonumenten. Door rekening te houden met dit cultureel erfgoed zou drie bouwlagen met een kleine uitschieter naar vier passen in het Nijkerkse straat- beeld.

De Stichting bij monde van Nico Poorter: “Na de mislukking van het Wheemplein en het moeizame maar geslaagde proces van het Molenplein dreigt nu de laatste grote restauratie op de meest historische plek van Nijkerk te verzanden in een monsterproject van buitenproportionele omvang.”

Van het grootste belang is volgens Stichting Stadsgezicht Nijkerk, dat het nieuw te bouwen project aansluit bij de omliggende bebouwing. Te denken valt aan de rijksmonumenten van de Holkerstraat, het Zusterhuis van St. Jozef, de gevelwand van de Gasthuisstraat (in zijn geheel gemeentemonument) en de kleinschaligheid van de panden op de Brink.

Het beeldkwaliteitsplan van de gemeente Nijkerk laat zien hoe massale bouw het intieme karakter van de binnenstad kan verstoren. Met het bestemmingsplan in de hand moet het voor de gemeenteraad van Nijkerk mogelijkheid zijn dit proces te sturen. “Gelukkig heeft de gemeenteraad, door het aannemen van de motie waarin de bouwhoogte beperkt wordt, haar verantwoordelijkheid op dit punt genomen”, aldus Poorter. “Bouwen in juiste proporties is een noodzaak voor ontwikkelaar en architect, volgens de gemeenteraad. De jarenlange strijd rond de bebouwing van het Molenplein zou als leerschool gebruikt kunnen worden om het plan Torenstraat tot een goed einde te brengen en binnen beperkte tijd.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen