Hoeveel verdient een raadslid eigenlijk?

Hoeveel verdient een raadslid eigenlijk?

Dat was één van de vragen, die leerlingen aan de raadsleden Ciska van Drie (CDA) en Hilbrnad Rozema (CU-SGP) maandagmorgen stelden.

Het antwoord was al even politiek als waar. “Dat hangt van de grootte van de gemeente af”, aldus Rozema. Het was de aftrap van “Wegwijs”.

Wegwijs

Van maandag 5 tot en met woensdag 14 november zijn derdejaars leerlingen van het vmbo en het praktijkonderwijs te gast in de raadzaal van het stadhuis. Zij doen mee aan het project ‘Wegwijs’ van de gemeenteraad van Nijkerk. Zij volgen een les over lokale democratie. Hierbij ontmoeten zij ook raads- en commissieleden en wethouders en gaan met hen in gesprek over verschillende onderwerpen.

In totaal komen 21 groepen met leerlingen van het Corlaer College, Aeres VMBO Nijkerk en Accent Praktijkonderwijs naar het stadhuis. Hun eigen docent verzorgt in de raadzaal een les over hoe de lokale democratie werkt. Met filmpjes, een quiz en een spel leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn en op welke manieren inwoners invloed kunnen uitoefenen. Bij elke les zijn raadsleden en commissieleden of een wethouder aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden en te vertellen over hoe het werkt in de gemeente.

De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) democratie. Het programma ‘Wegwijs’ is ontwikkeld in goede samenwerking met de docenten van de betrokken scholen. Dit jaar doen er eenentwintig klassen mee aan het project. De leerlingen maken op een laagdrempelige manier kennis met de (lokale) democratie omdat zij niet alleen informatie krijgen maar door het spel in de raadzaal zelf ervaren wat er komt kijken bij het nemen van een besluit.

Gemeenteraad en jongeren

Veel leerlingen uit Nijkerk krijgen de kans om met school een kijkje te nemen in het stadhuis. Voor leerlingen in groep 8 van de basisschool organiseert de gemeenteraad al jaren ‘de Jeugdgemeenteraad’. Voor het derde leerjaar van het vmbo/praktijkonderwijs staat ‘Wegwijs’ jaarlijks op het programma. In beide projecten staat het ‘beleven’ van de politiek centraal. Raadsleden maken voor deze projecten graag wat tijd vrij om jongeren te vertellen over het werk van de gemeenteraad.

Reacties

gallery
118044
Hoeveel verdient een raadslid eigenlijk? Dat was één van de vragen, die leerlingen aan de
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/118044/project-wegwijs-weer-begonnen/
2018-11-05T14:38:29+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2018/11/05095422/2018-11-05-wegwijs-gemeenteraad-01.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Nieuws