“Aangepast sporten is vanzelfsprekend”

Foto:

“Elke gemeente zou inclusiviteit hoog op de agenda moeten hebben staan; iedereen hoort erbij en heeft recht op een plek in de samenleving.” Dit zegt Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder van onder andere sport, jeugd en onderwijs.

“In Nijkerk willen we een samenleving waar iedereen zonder discriminatie mee kan doen, ook op sportgebied. Daarvoor moeten we nog de nodige stappen zetten en dat doen we in samenwerking met verenigingen, ondernemers, scholen, ouders en sporters. Met elkaar maken we sporten vanzelfsprekend voor iedereen. En, het begint altijd met iemand die zegt: ‘we gaan dit gewoon dóen!’”

Ze gaat  regelmatig bij verenigingen, sportaanbieders en scholen langs. Dit doet zij samen met collega wethouder Harke Dijksterhuis, verantwoordelijk voor inclusie. Aboyaakoub: “Binnenkort gaan we bijvoorbeeld praten met de rolstoelgebruikers in het zwembad. Er is daar geen rolstoellift, maar er zijn wel aangepaste zitmogelijkheden op de begane grond. Wij willen graag van de gebruikers zelf weten hoe zij hun sportfaciliteiten het liefste zien en ervaren.”

Nadya Aboyaakoubs’ grote wens is dat er gemengde trainingsgroepen komen. “Het gebeurt nog te vaak dat als iemand in een team niet helemaal meekomt, ouders hun beklag doen bij de leiding. De consequentie is dan dat er kinderen tussen wal en schip komen te vallen. Kijk wat je van elkaar kunt leren en maak bijvoorbeeld een creatieve training op verschillende niveaus. Samen sporten is zo leuk! En je leert veel van elkaar. Kinderen zijn natuurlijk best gefocust op verschillen. Hoe mooi zou het zijn als we met sport kunnen laten ervaren dat je trainingsgenootje er misschien anders uitziet, wat langzamer is maar wel lacht om dezelfde grapjes en geniet van dezelfde sport. Geef iedereen een kans!”

Lees hier het hele interview op unieksporten.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen