WSN kan in 2019 minder investeren

Foto:

We berichtten eerder over de prestatieafspraken, die eerder deze week over het bouwen van woningen zijn gemaakt.

Dat kon naar aanleiding van een brief, die het college hierover aan de gemeenteraad schreef.

Daarin deelde het college de raad ook het volgende mee: “Recente verandering van Rijksbeleid is van invloed op de nieuwbouwmogelijkheden van woningbouwcorporaties. Door de invoering van een nieuwe waardebepaling van het vastgoed voor woningcorporaties (concept-Beleidswaarde) gaat de investeringscapaciteit van de meeste corporaties, waaronder WSN, er op achteruit.”

WSN zou dus minder in nieuwbouw kunnen investeren. Deze zomer nog zei directeur peter Toonen daarvan op nijkerk.nieuws.nl: “Doordat de schuldenlast per woning van WSN relatief laag is, is ook de LTV-waarde van de corporatie vrij laag. Ook het gemiddelde huurniveau van onze woningen is met 64 procent van maximaal redelijk naar verhouding laag, terwijl onze woningen kwalitatief goed zijn met een EPC van 1.34. Dat betekent dat we over een aanzienlijke investeringscapaciteit beschikken. Die kunnen we ook buiten de gemeente Nijkerk inzetten zonder daarbij de gemeente of onze huurders tekort te doen.”

Nu de situatie in 2019 verandert, is het misschien wel zo, dat de WSN nu spijt heeft van die investering in Zeewolde. Peter Toonen heeft geen spijt van de investering in de buurgemeente, maar hij baalt wel van de maatregelen, die de Rijksoverheid neemt: “Als ik van een afstand kijk naar de effecten van de Rijksmaatregelen dan worden alle corporaties op papier rijker, moeten ze meer woningen verkopen om de belastingen te kunnen betalen (4 maandhuren per huurder, circa 2000 euro) en worden sociale corporaties gedwongen minder sociaal beleid te voeren.

De maatregelen die dit veroorzaken zijn zo ingewikkeld en technisch van aard, dat ze voor een leek niet te volgen zijn. Bovendien zijn die maatregelen alleen bij corporaties bekend want er wordt niet over gecommuniceerd.”

Overigens kan hij zich hier gesteund weten door burgemeester Renkema, die evenmin begrijpt, waarom woningstichtingen door de rijksoverheid enerzijds gestimuleerd worden om te investeren en anderzijds financieel beknot worden.

De exacte gevolgen zullen in 2019 duidelijk worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen