St Jansdal en Siemens tekenen overeenkomst diagnostische beeldvorming

Foto:

HARDERWIJK – Ziekenhuis St Jansdal en Siemens Healthineers hebben vandaag hun bestaande samenwerking verder uitgebouwd.

De partijen tekenden een 12-jarige overeenkomst voor de uitbreiding en verbouwing van de diagnostische beeldvorming. De samenwerking richt zich niet alleen op levering van moderne radiodiagnostische apparatuur, maar ook op onderhoud, service en innovatie. Dit geldt voor zowel het ziekenhuis in Harderwijk als in Lelystad. Hierdoor zijn patiënten verzekerd van de beste diagnostiek, wat een nauwkeurige diagnose en preciezere behandeling mogelijk maakt.

PET/CT-scanner

Voor St Jansdal in Harderwijk betekent het concreet dat er een tweede MRI wordt geplaatst, er een nieuwe interventie-hartkatherisatiekamer wordt gerealiseerd en er een state-of-the-art PET/CT-scanner gaat komen. Patiënten hoeven daardoor niet meer uit te wijken naar andere ziekenhuizen voor complexere beeldvorming, zoals onderzoek naar hart- en vaatziekten en kanker. Voor de inwoners van provincie Flevoland is er tevens goed nieuws. Het St Jansdal laat in de ziekenhuisvoorziening in Lelystad de huidige apparatuur vervangen door een nieuwe MRI en CT. Het vervangingsproces zal direct bij de overname in maart 2019 starten. Het brengt kwalitatief hoogwaardige diagnostiek dichtbij de patiënt. Ook investeert het St Jansdal op de vestiging in Lelystad in ICT door het elektronisch patiëntendossier van EPIC in gebruik te nemen.

Verbouwing

Om de mogelijkheden voor diagnostische beeldvorming te kunnen uitbreiden en vervangen, is het noodzakelijk om de afdeling Radiologie in Harderwijk te verbouwen. Vermoedelijk start de bouw in het voorjaar van 2019 en is dit in de zomer klaar. Naast de afdeling Radiologie wordt in Harderwijk de poliklinische ok, intensive care en CCU gerenoveerd.

Uniformiteit

Peter van Vierzen, radioloog ziekenhuis St Jansdal: “Het is een mooie stap voorwaarts om nog betere zorg te kunnen leveren en ontwikkelingen van het vak mogelijk te maken. Alle moderne diagnostische onderzoekstechnieken zijn beschikbaar in het St Jansdal voor het stellen van de juiste diagnose en voor het starten van de beste behandeling. Doordat alle apparatuur hoofdzakelijk van Siemens Healthineers is, is er uniformiteit in de bediening van de apparatuur en het genereren van de beelden met uniformiteit in de afhandeling en de opslag van de verkregen onderzoeken.”

Betrouwbare partner

Arend Jan Poelarends, financieel directeur St Jansdal: “Een meerjarige overeenkomst met Siemens Healthineers heeft voor St Jansdal grote voordelen. De flexibiliteit van het snel kunnen opschalen als dat nodig is, is in de afgelopen periode al erg belangrijk gebleken. Het hebben van een betrouwbare partner voor zowel laboratorium- als beeldvormende diagnostiek geeft ons rust en financiële zekerheid.”

Trots

Kees Smaling, algemeen directeur bij Siemens Healthineers: “Een langdurig partnership zorgt ervoor dat beide partijen zich blijven ontwikkelen. Wij adviseren St Jansdal als zij voor complexe situaties staan waarin ziekenhuisvoorzieningen wegvallen en heringericht moeten worden. Deze samenwerking is voor ons een unieke kans om in de komende jaren samen met St Jansdal te werken aan integrale diagnostiek en de verbinding van de diagnostische mogelijkheden binnen het lab. Hierdoor kan het ziekenhuis de zorg steeds meer en meer op maat toesnijden op de patiënt, met een specifiekere behandeling en minder ongemak als resultaat. Daar zijn we trots op.”

Wat is het verschil tussen een MRI, CT en een PET/CT?

Een MRI werkt met magneetvelden waardoor weefsels en organen goed onderzocht kunnen worden. Een MRI bestaat uit een beweegbare tafel waarop de patiënt plaatsneemt. Die tafel kan in een holle cilindrische magneet worden geschoven.

CT-scan staat voor ComputerTomografie en werkt met röntgenstraling. Met behulp van dit apparaat worden fotografisch dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam gemaakt. De patiënt wordt met het te onderzoeken lichaamsdeel in een ring geplaatst. Deze ring draait om hen heen. De patiënt ligt zelf stil op een tafelblad, dat gelijkmatig door de ring schuift.

PET/CT

Een PET/CT is een combinatieonderzoek. Met PET is het mogelijk om stofwisselingsprocessen in het lichaam zichtbaar te maken. Bij alle stofwisselingsprocessen zijn voedingsstoffen zoals suikers nodig. Bij dit onderzoek wordt dan ook een radioactieve vorm van suiker toegediend. De CT gebruikt röntgenstraling (eventueel in combinatie met een contrastmiddel) om structuren in het lichaam gedetailleerd in beeld te brengen. Het geïntegreerde PET/CT-apparaat brengt dus afwijkingen in de celstofwisseling in beeld en combineert dit met een nauwkeurige plaatsbepaling….

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen