Wespentaille wordt steeds smaller

Foto:

Nijkerk sluit zich aan bij natuurorganisaties die vrezen voor verdere versmalling van de Wespentaille.

De rust en de openheid van die smalle overgangszone van de polder Arkemheen naar de Eempolders staat onder druk van recreatie en verstedelijking, zo stelt Nijkerk vast in het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) dat op 24 januari besproken wordt in de politiek.

Dat schrijft Piet van Dijk in het AD.

Nijkerk blijft af van deze 1,1 kilometer smalle strook nationaal landschap tussen Bunschoten en de Amersfoortse wijken Nieuwland en Vathorst. De gemeente zet juist in op versterking van de openheid en de natuurwaarden in het gebied en de rest van Arkemheen en terugdringing van recreatie.

Al wijst Nijkerk niet expliciet met het vingertje naar Amersfoort en Bunschoten, de extreme openheid en de rust die beide poldergebieden uitstralen op die 300 hectare smalle strook onder de hoogspanningsmasten zijn ‘in gevaar’, zegt Nijkerk. Door de groei van stad en regio trekken mensen het buitengebied in. De Wespentaille ligt dan het meest dichtbij. Een nieuwe bedreiging, na de komst van bedrijventerrein Haarbrug-Zuid onder Bunschoten, is op komst omdat Bunschoten ook bedrijventerrein De Kronkels aan de zuidkant wil en van de provincie mag uitbreiden met 7 hectare, tot gelijke hoogte met Haarbrug-Zuid. En ook Vathorst-West staat op de kaart van gemeente en provincie, aan de oost-rand van de Wespentaille.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen