Kansen voor ambulancepost stijgen

Donderdagavond liet de gemeenteraad zich in De Bundel bij de brandweer voorlichten over de situatie in de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Dat was een interessante bijeenkomst met veel wetenswaardigheden over brandweer en gezondheidszorg, maar waarbij het nieuws toch in de ambulancepost zat.

Ambulancepost in 2019 hoog op agenda

In december nog bleek, dat de aanrijtijd van de ambulance dikwijls niet de norm haalt. De gemeenteraad zou daarom wel een ambulancepost in Nijkerk willen, maar gaat daar niet over. Donderdagavond ging Jan Pierik (directeur van de VGGM) op dit probleem in. Hij schetste, dat Nijkerk op het grensgebied van 2 ambulanceregio’s ligt: Urtrecht (RAVU) en Gelderland-Midden. Door allerlei oorzaken kan de RAVU maar moeilijk een ambulance leveren. Daarom zijn er voor 2019 afspraken met zorgverzekeraars (zij moeten tenslotte betalen) gemaakt, dat in de omgeving van Nijkerk, Hoevelaken, Barneveld en Scherpenzeel de ambulancezorg versterkt wordt

Dat is nog geen structurele oplossing, maar wel een stap in de goede richting. Pierik wekte de indruk er alles aan te doen, dat die ambulancepost uiteindelijk toch in Nijkerk komt.

Geweld niet structureel

Hij had ook nog een paar andere interessante opmerkingen. Zo liet hij weten, dat geweld tegen hulpverleners in de dagelijkse praktijk niet veel voorkomt. Het geweld op dat niveau is eigenlijk van alle tijden.Wel is het zo, dat verbaal geweld door 112bellers toeneemt. Het geweld tegen hulpverleners in uitgaanscentra neemt eveneens toe.

Pierik liet ook weten, dat momenteel bij de GGD drie onderwerpen hoog op de agenda staan en veel aandacht vragen. Dat zijn calamiteiten bij maatschappelijke onrust, het toenemen aantal mensen met verward gedrag en het afnemen van de vaccinatiegraad.

De presentatie, die op deze avond gebruikt werd, kunt u hier zelf ook bekijken

Na de presentatie lieten de raadsleden zich bij de brandweerwagens voorlichten over allerlei facetten van de hulpverlening, bijvoorbeeld over de beschikbaarheid van grote hoeveelheden digitale informatie bij een uitruk. In de fotoserie meer foto’s.

Reacties

gallery
121343
Donderdagavond liet de gemeenteraad zich in De Bundel bij de brandweer voorlichten over de situatie
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/121343/kansen-voor-ambulancepost-stijgen/
2019-01-10T22:37:55+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2019/01/10215218/2019-01-gemeenteraad-brandweer-ggd-04.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Nieuws