Zesde Zon op Nijkerkdak in gebruik genomen

Op zaterdag 9 februari 2019 is het zesde zonnedak van Zon op Nijkerk (ZoN), samen met de leden van ZoN, feestelijk in gebruik genomen.

Daarmee is het zesde project van Zon op Nijkerk (ZoN) het grootste project tot nu toe. En ook het meest complexe, omdat de apparatuur nieuw en vooral meer geavanceerd dan bij de vorige projecten was.

Deze leden van ZoN zijn inwoners van de gemeente Nijkerk die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen, mogen of willen, maar wel graag zonne-energie wil afnemen.

Twee jaar geleden stelde Erik Kuijer een ander dak al beschikbaar voor zonnepanelen. Hij is een groot voorstander van dot soort projecten.,eerste dak. Vandaag het zesde en het grootste met 528 panelen. Kuijer: “Ik wilde het schaap zijn dat als eerste over de dam ging in de hoop ook andere bedrijven te inspireren om als dakdonor mee te doen. Ik hoop dat ‘dakdonor’ het woord van 2019 wordt. Dit soort initiatieven moeten de druk op de politiek vergroten. Ik ben bij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen.”

Wethouder Harke Dijksterhuis hoeft niet meer onder druk gezet te worden. Hij maakt zich sowieso al druk om verduurzaming. Hij refereerde aan de discussie, die momenteel in de Nijkerkse politiek gevoerd wordt over het klimaatbeleid, dat momenteel ontwikkeld wordt.

Daarna was het tijd voor het officiële moment. De bedoeling was, dat de wethouder de installatie in werking zou zetten. Dijksterhuis bedacht ter plekke, dat de teokomst vande jeugd is en dus verzamelde hij de aanwezige kinderen om zich heen om op de knop te drukken.

Na de koffie en taart was het tijd voor de leden om via een hoogwerker het dak op te gaan en een selfie te maken met hun eigen zonnepanelen.

Zon op Nijkerk

Zon op Nijkerk bestaat uit bevlogen vrijwilligers die inmiddels goed de weg weten in de papierwinkel, belastingprocedures en wet- en regelgeving om het voor inwoners mogelijk te maken toch zonne-energie te verkrijgen door zonnepanelen op het dak van een ander. In dit geval op het dak van Kuyer Metaal. ZoN bestaat inmiddels 3 jaar en in die tussentijd heeft zij voor de inwoners van de gemeente Nijkerk al veel bereikt.

Sinds de start heeft ZoN in nog geen twee jaar tijd 6 daken operationeel. In totaal 1.652 zonnepanelen, met een vermogen van een half miljoen Wp. Daarmee compenseren we 10.000 bomen.

  • Kuyer Metaal BV, te Nijkerk: 204 panelen voor 16 huishoudens
  • Smink BV-1 , te Hoevelaken: 276 panelen voor 21 huishoudens
  • Smink BV-2, te Hoevelaken: 270 panelen voor 22 huishoudens
  • Basisschool De Hoeksteen, te Nijkerk : 204 panelen voor 15 huishoudens
  • Maranathaschool, te Nijkerk: 170 panelen voor 15 huishoudens
  • Kuyer Metaal BV, te Nijkerk: 528 panelen voor 40 huishoudens en drie VvE’s

En nog 4 scholen worden de komende maanden van een zonne-installatie voor inwoners van Nijkerk (veelal ouders en wijkbewoners) voorzien: Daltonschool Corlaer, De Ichthusschool, Koningin Emmaschool en de Rehobothschool. Veel Nijkerks hebben zich al ingeschreven maar op de Emmaschool, de Daltonschool en de Ichtusschool is nog ruimte voor hen die ook een bijdrage willen leveren aan een duurzamer Nijkerk.

ZoN zoekt (in verband met de postcoderoos-regeling) voor de inwoners van Hoevelaken nog een dakdonor. Op www.zonopnijkerk.nl en op de Facebookpagina van Zon op Nijkerk is meer informatie te vinden over projecten en deelname.

'

Reacties

gallery
122720
Op zaterdag 9 februari 2019 is het zesde zonnedak van Zon op Nijkerk (ZoN), samen
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/122720/zesde-zon-op-nijkerkdak-in-gebruik-genomen/
2019-02-09T12:41:54+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2019/02/09123413/2019-02-09-zon-op-nijkerk-zonnepanelen-kuijer-11.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Nieuws