“Funpark” overtuigt Jeugdgemeenteraad (video)

De Jeugdgemeenteraad Nijkerk heeft dinsdagavond gekozen voor het plan van de Oranje Nassauschool om een speelparkje in te richten aan het Eijkmanplantsoen.

Het thema van dit jaar was: ‘Iedereen doet mee’. De elf scholen maakten plannen passend binnen het thema om samen te sporten en spelen, elkaar te ontmoeten, elkaar te helpen en samen gezellige dingen te doen.
De laatste stemronde in de jeugdgemeenteraad afgelopen dinsdag bleek spannend.

Met 12 stemmen tegenover 10 (voor de Open Kring) won het Funpark van de Oranje Nassauschool.

Vorig jaar won de school ook.

Elf basisscholen ontwikkelden een plan, dat moest voldoen aan de gedachte “Iedereen doet mee“. (Alle plannen zijn te zien in de fotoserie) Als eerste werden de plannen gepresenteerd. Per school was daar vier minuten voor, maar die had geen enkele school nodig. Over die plannen was eerder op de dag al gestemd en ook een vakjury had zich erover gebogen. In die jury zaten onder andere burgemeester Renkema en wethouder Dijksterhuis. Daar eindigde de uiteindelijke winnaar slechts op de derde plek en stond De Open kring ook op de tweede plek.

Deze vijf scholen gingen door naar de laatste debatronde

Na de pauze liep de publieke tribune weer vol. Daar zaten ook veel raadsleden, waaronder een fors aantal nieuwkomers in de raad. Zij keken hoe de plannen verder besproken werden

Uiteindelijk werd er gestemd. In iedere ronde viel één plan af. Uiteindelijk bleven er twee over

Vooraf

De leerlingen kregen een gastles van een raadslid en werkten op school aan de opdracht om een plan te maken binnen het thema: ‘Iedereen doet mee’. Het maakt niet uit wat je leeftijd is, waar je vandaan komt, hoeveel geld je hebt en welke talenten of beperkingen je hebt. Het is fijn om ‘mee te doen’ en dat kan over van alles gaan: sporten, muziek maken, naar school gaan, werken of naar de winkels kunnen gaan.
De leerlingen maakten plannen voor sport- en speelplekken waar ook kinderen met een beperking kunnen spelen en waar het ook voor ouderen gezellig is. Er werd ook voorgesteld om een zomerse picknick te organiseren voor iedereen, om activiteiten en workshops te organiseren waar iedereen welkom is en om een ontmoetingsplek te maken waar jong en oud samen komt. De leerlingen van de Oranje Nassauschool willen het plantsoen voor de school zo inrichten dat iedereen er kan spelen. Zij denken aan een wiebelbrug, een blotevoeten pad, een familieschommel en een picknicktafel maar ook vogelhuisjes en een insectenhotel.

5000 euro

Voor het winnende plan is vijfduizend euro beschikbaar. De school en de gemeente overleggen over de uitvoering. Alle deelnemers ontvingen een oorkonde en groep 8 van de Oranje Nassau school krijgt ook nog een debattraining. Rond 21.00 uur was de vergadering afgelopen. De vergadering is via de website van de gemeente Nijkerk nog terug te kijken.

Kennismaken met de lokale democratie

De Jeugdgemeenteraad vindt ieder jaar plaats. De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat kinderen zowel in het basisonderwijs als in het voorgezet onderwijs kennis maken met de locale democratie. Daarom organiseert de gemeenteraad jaarlijks twee lesprogramma’s: de Jeugdgemeenteraad voor basisschoolleerlingen en het project Wegwijs voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Reacties

gallery
124405
De Jeugdgemeenteraad Nijkerk heeft dinsdagavond gekozen voor het plan van de Oranje Nassauschool om een
https://nijkerk.nieuws.nl/nieuws/124405/funpark-overtuigt-jeugdgemeenteraad/
2019-03-12T21:59:03+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/237/2019/03/12213527/2019-03-12-jeugdgemeenteraad-008.jpg
nijkerk nijkerkerveen hoevelaken
Nieuws